Hoe kan je bewijzen dat voorwerpen hun kleur behouden als het donker is?

Want als je met een licht schijnt, is het niet meer donker. Met een nachtkijker zie je groen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ha, dat Duckje; Dat kun je niet feitelijk bewijzen, aangezien kleur hetgene is wat wij waarnemen als er door een voorwerp licht wordt gereflecteerd. Zonder licht is er dus geen kleur.

Niet, want dat doen ze niet. Iets heeft alleen maar kleur als er licht op valt en een bepaalde golflengte wordt geabsorbeerd en de rest wordt gereflecteerd. Op een andere planeet met een andere zon met een ander spectrum zouden aardse voorwerpen ook hele andere kleuren hebben.

Als er geen licht is kun je niets zien. Als je achterliggende vraag is waarom je zelf iets in het (bijna)donker zwartwit ziet en in het licht in kleur dan komen we bij biologie, en wel de werking van je oog uit. De cellen in he netvlies welke kleur waarnemen hebben meer licht nodig dan de cellen welke alleen licht/donker registreren. En dat is de enige reden dat in het donker alles grauw is. Bewijs onder die omstandigheden dat er toch kleur uitgestraald wordt, gereflecteerd van het restlicht moet ik eigenlijk zeggen: Zet een camera op een statief, Maak met een camera overdag een foto van die omgeving. En doe hetzelfde 's avonds als je zelf alles alleen nog maar grauw ziet...maak dan een tijd opnamen zodat de camera lang de lens open heeft. Dan zal het fotopapier/negatief wel de aanwezige kleuren reflecties vastleggen. Ik verwacht wel dat een ouderwetse camera met negatieven hier beter in is dan een digitale camera. Vzv ik weet zijn die chips niet zo goed in staat licht te cumuleren bij het vastleggen. Zo kun je dus bewijzen dat ook dan die voorwerpen dezelfde kleuren reflecteren bij bijna donker als overdag.

Evenmin als je kunt bewijzendat jouw favoriete stoel zijn vorm behoudt, als er niemand in de kamer is, is het mogelijk te bewijzen dat roor rood en groen groen blijft als het echt donker is. Dus: het is niet te bewijzen.

Licht 'maakt'de kleur. Wij op aarde hebben naargelang de plaats en het tijdstip een bepaald lichtspectrum. Dit is de verdeling in welke mate golflengtes in het licht aanwezig is. Wanneer je een bepaald voorwerp op een andere planneet zou zetten, zou het automatisch eenandere kleur hebben, simpelweg omdat het aangeboden lichtspectrum anders is. Zo zie je dat wanneer je stelt dat een bepaald voorwerp een bepaalde kleur heeft eigenlijk niet klopt. Het is de eigenschap van het oppervlak die bepaald welke kleur er onder bepaalde omstandigheden gereflecteerd wordt. Dat groene van een nachtkijker is trouwens een keuze. Men kist groen omdat het menselijk oog in groen de meeste gradaties kan onderscheiden waardoor details beter zichtbaar zijn. Volgens recent onderzoek blijken (de meeste) vrouwen zowiezo een groter scala aan kleuren te kunnen onderscheiden dan mannen. Voorheen werd een beetje gekscherend gedaan wat betreft kleuren ( http://daddu.net/wp-content/uploads/2010/05/color-men-women-01.png ). Dit blijkt dus ook (gedeeltelijk) op waarheid te berusten...

licht moet je zien als allerlei golfjes, zoals je weet hebben golven een lengte en een consequentiële frequentie. golven die wij met onze ogen kunnen waarnemen hebben een lengte van 380nanometer (een miljardste van een meter) die we waarnemen als violet tot ong 800 nm wat rood is. als het donker is zijn er niet zoveel van die golfjes want er is geen lichtbron. onze ogen kunnen niks met zo weinig licht. dus zie je alles in tinten van zwart. je kunt het dus proberen om in een pikdonkere kamer de lichtintensiteit te meten, en daarmee bewijzen dat niks een kleur heeft, als er geen lichtgolfjes zijn Toegevoegd na 6 minuten: die laatste zin is een beetje raar dus. dingen hebben geen kleur. wit licht bestaat uit een mix van álle golflengten. het oppervlak van een voorwerp weerkaatst niet elke golflengte. maar neemt deze op. die energie komt dan weer als warmte vrij toch? misschien kun je dan wel bewijzen dat dingen juist géén kleur hebben als het juist áfkoelt. dat kun je meten met een infraroodcamera (>800 nm). denk dat dat beter is.. ik denk maar wat na zie maar wat je dr mee doet Toegevoegd na 31 minuten: ik denk ff door.. je kunt dus eigenlijk bewijzen dat een voorwerp wel een kleur heeft, alleen dat wij die kleur niet kunnen zien. ( ik bedoel dus infrarood ) doch is de "kleur" (het is maar net hoe je het definieert) er wel degelijk. alleen de golflengte is te lang, wij hebben die staafjes niet die daar gevoelig voor zijn. Toegevoegd na 49 minuten: overigens. een nachtkijker versterkt het licht wat binnen komt. de nachtkijker maakt het groen, zodat we dingen beter kunnen onderscheiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100