Hoe verandert de stroomsterkte door een weerstand als je de spanning verandert?

Weet jij het antwoord?

/2500

V = I x R (spanning=stroomsterkte x weerstand) als de spanning verandert bij gelijkblijvende weerstand zal de stroomsterkte dus evenredig meeveranderen, wordt de spanning 2x zo groot dan halveert de stroom. Verlaging van de spanning met faktor 2 doet de stroomsterkte verdubbelen.

De stroom door en de spanning over een weerstand gedragen zich volgens de wet van Ohm die is samen te vatten in de formule U=IxR. En omdat we de stroom willen weten als functie van de spanning schrijven we dus de formule die we van U=IxR kunnen afleiden: I=U/R Je ziet dan dat de stroom recht evenredig met de spanning varieert.

Om het meer te kunnen begrijpen kan je het voorstellen als water door een tuinslang. Als de kraan hetzelfde openstaat zal je met een dikkere tuinslang minder druk (spanning) hebben. Wil je meer druk moet je of een dunnere slang (weerstand) nemen, of de kraan verder open draaien (stroomsterkte).

Alle antwoorden samengevat en gepreciseerd: Als je de spanning twee keer zo hoog maakt, wordt de stroom twee keer zo groot.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100