Wat bedoelen ze met een kansverdeling van elektronen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat het gaat over het onzekerheidsprincipe van Heisenberg, dat stelt dat electonen geen bepaalde plek hebben om de kern, maar de locatie wordt bepaald door kansverdeling. Oftwel: de kans dat het electron hier zit is ... procent.

Dat heeft te maken met de baan van de elektronen rond de kern. Je kunt aangeven wat de kans is dat een elektron zich op een bepaalde positie bevindt maar omdat elektronen zich zo snel bewegen kun je dit nooit met zekerheid zeggen dat ze zich op die positie bevinden daarom geven ze aan dat aan met een kans.

Ik denk dat daarmee bedoeld wordt dat men de lokatie van elektronen uitsluiten via kansberekening kan benaderen. Moet je je voorstellen, een atoom is heel klein, diameter iets van 10^-10 e meter diameter. Daaromheen tolt een stel elektronen met een snelheid van 1% van de lichtsnelheid, dus pakweg 3000KM/s . Je kunt je dan voorstellen dat het elektron in feite (en ook feitelijk) overal TEGELIJK is. Kortom , het elektron is in een golftoestand, wat bewezen is door de superfluiditeit van vloeibaar helium bij ongeveer 4 Kelvin (de vloeistof heeft geen viscositeit). Dat kan alleen als de golfvormige elektronenvelden met elkaar zo in fase zijn dat de diameter van het normale atoom geen rol meer speelt, de golfvormige elektronen liggen gunstig tegen elkaar aan en de vloeistof vliegt door een onwaarschijnlijk klein gat als ware het een gas. Als je dit eens gezien hebt , vergeet je dat je leven lang niet meer. Je kunt je voorstellen dat je een elektron alleen een symbolische plaats toe kunt dichten en daarom spreekt men van kansverdeling. Het heeft inderdaad alles met de constante van planck en het onzekerheidsprincipe van Heisenberg te maken maar daarover wil ik niet gaan katten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100