Wat is het verschil tussen kernfusie en kernsplijting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij kern fusie ontstaan doorgaans geen radioactieve atomen en deeltjes, bij kern splitsing (van met name U235 en plutonium) echter wel. Toegevoegd na 12 uur: Na dit korte antwoord heb ik DIRECT een aanvulling geschreven om alles beter uit te leggen, helaas ging bij de upload de website voor onderhoud uit de lucht en ging deze tekst verloren. De exacte tekst weet ik niet meer die ik getypt had maar het komt hier op neer. KernFUSIE vindt bijvoorbeeld plaats in de kern van de zon. Hier fuseren vier waterstofatomen (in plasmatoestand) dus vier protonen en vier elektronen tot een heliumatoom , simpel gezegd vormen twee elektronen en twee protonen samen twee neutronen en vormen met twee andere elektronen en twee andere protonen heliumatomen welke elk twee neutronen , twee protonen en twee elektronen bevat. Dit echter allemaal in plasmatoestand, de kernen zijn dan feitelijk los van hun eigen elektronen. Bij dit proces komt een ongelooflijke hoeveelheid energie vrij en helium. Dit proces start pas op bij pakweg 20 miljoen graden Kelvin en wordt op aarde met donut-achtige uit supergeleidende elektromagneten en laserstralen nagebootst waarbij men doorgaans tritium of lithium deuteride als "brandstof "gebruikt. De ingewikkelde structuur van dit systeem is nodig om de bizar hoge temperatuur via magneetvelden van de wanden van de torus weg te houden, NIETS is verder immers tegen dize hoge temperatuur bestand. Een model welke een constante output geeft die beduidend hoger is dan de energie nodig voor lasers en supergeleidende koeling, zou ons energieprobleem permanent oplossen. Het zwaar waterstof ( deuterium) vinden we genoeg in de oceanen, tritium ontstaat door bombaredement van deuterium met neutronen. Bij dit proces ontstaat (vrijwel ) geen radioactief afval. Kern SPLITSING is een heel wat milieu onvriendelijker gebeuren. U235 of plutonium wordt in een subkritische massa bijeen gebracht, de vervallende atomen geven neutronen af die weer andere atomen van de splijtstof stukschieten, is er teveel splijtstof bij elkaar (zo'n 5 KG , dat heeft het formaat van ongeveer een tennisbal), dan start een kettingreactie op welke in het minst ongunstige geval een meltdown oplevert en in het ongunstigste geval een atoombom. Er ontstaan allerlei radioactieve afvalstoffen waarvan Sr 90 en I 131 de bekendsten zijn, ze geven naast veel gamma ook alfa en bètastralen af welke nog schadelijker zijn dan gamma , omdat ze oa.genen ernstig beschadigen. met dat afval weet men geen raad....

Kernsplijting: Van een kern naar meerdere kernen (Splijten van een kern) Kernfusie: Van meedere kernen naar een kern (Fuseren van kernen) Toegevoegd na 12 uur: Het zijn dus tegenovergestelden. Bij beiden kan een boel energie vrijkomen. Daarom worden beide opties gebruikt in onderzoek naar energievoorziening. Kernsplijting is het process wat commercieel wordt toegepast in bv kerncentralen. Hier wordt van de splijting van kernen van uranium- en plutonium-isotopen gebruik gemaakt. Kernfusie wordt al jaren onderzocht, maar er is nog geen werkbaar procedee gevonden waarmee dit toepasbaar wordt in de energie voorziening. Groot voordeel van dit proces is dat de grondstof (Deuterium, oftewel zware waterstof) overal in [zee]water voorradig is. Er wordt nu vooral gewerkt aan tokamak gebaseerde centrales voor kernfusie.

Het zijn elkaars tegenovergestelden. Heel simpel gezegd: bij kernfusie wordt energie verkregen door kernen 'samen te smelten', bij kernsplijting worden kernen 'gebroken' waardoor energie vrijkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100