Hoe bereken je de kracht die tijdens een val op je komt?

Stel dat ik op een hoogte sta van 5 meter, ik ben 1.8 meter lang en ik val naar beneden met mijn 85 KG aan gewicht. Tijdens mijn neerkomen rem ik af in 0.2 seconde. Hoe bereken ik dan wat de G krachten zijn die ik ervaar tijdens mijn landing?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Makkelijkst via de potentiele energie. Zeer nauwkeurige benadering = m*g*h, die stel je gelijk aan de kinetische energie vlak voor het neerkomen (1/2 m v^2). Dus g*h = 0.5 v^2 v= wortel(2*10*5)= 10 Vervolgens moet je binnen 0.2 seconde weer een snelheid van 0 m/s bereiken. Dat houdt in een gemiddelde versnelling van -10 m/s/0.2 s = 50 m/s^2 = - 5 *g

De KRACHT waarmee je neerkomt is dan 5G (correct Viri waarvoor een plus) X jouw massa= 425KGF =4170newton. Toegevoegd na 4 minuten: Deze kracht ondervind je dus gedurende de "remweg"van 0.2 seconde. Hopelijk besef je dat die 0.2 seconde het aantal G's erg beinvloedt. Dat verschil wordt veroorzaakt door de ondergrond (die moet dan al vrij zacht zijn) en de vervormbaarheid van je lichaam. Welk laatste je als onplezieriger zult ervaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100