Als men een grote dynamo in de ruimte plaatst, en deze 1 keer aandraait. Blijft deze dan oneindig draaien?

Aangezien er geen wrijving is in de ruimte. Met dynamo bedoel ik een soort windmolen. Dit is dan toch oneindeige energie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat er altijd een beetje wrijving in de lagers zal zijn zal de dynamo toch steeds langzamer gaan draaien. Als er bovendien stroom door de dynamo geleverd wordt dan wordt de dynamo nog sterker afgeremd door het opgewekte elektromagnetische veld.

Als je de dynamo in de rondte laat tollen zal hij inderdaad oneindig blijven ronddraaien. Er is namelijk geen wrijving. Op het moment dat je de dynamo wil 'gebruiken' om stroom op te wekken maak je echter een denkfout. De stroom wordt namelijk opgewekt uit de wrijving die de dynamo heeft met andere materie. Dit zal de dynamo afremmen, ook in de ruimte. Het concept om een apparaat te maken dat oneindig energie op blijft wekken heet 'pepertuum mobile'. Leonardo da Vinci zag in zijn tijd al in dat dit onmogelijk is. Er is altijd wrijving.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile

Er is geen luchtweerstand, maar wel wrijvingsweerstand van lagers en rotor/stator, waardoor de beweging niet oneindig blijft.

de vraag is al vaker gesteld. Nee je hebt geen perpetuum mobile bedach. Oneindig draaien lukt alleen als niets de dynamo afremt, en de opgewekte stroom zorgt voor een tegenkracht (magnetisch) die de molen afremt. (je fiets trapt ook zwaarder als je je licht aandoet, de energie komt tenslotte ergens vandaan...)

Zelfs met wrijvingsloze lagering (dat kan) zou in de ruimte de magnetische krachten die in de spoelen de stroom opwekken de rotor doen afremmen. Steeds wordt het woord wrijving gebruikt maar dat is onjuist, de stroom ontstaat door de tegenwerking van de rotatie van de rotor, dus de inductie doet de rotatie stoppen. Ook met aardse generatoren spelen wrijving en luchtweerstand van de rotor een geringe rol tov het magnetisch moment wat omgezet wordt in elektrische energie door het magneetveld door de spoelen te laten wisselen. Je ziet dat effect bij accuboormachines met een elektromagnetische rem, de boorkop staat vrijwel meteen stil omdat de motor dan elektrisch kortgesloten wordt. Dat geeft dus een veel groter effect dan de wrijvingskrachten in deze boormachines. Het enige effect wat je in vacuum en zonder wrijving- verlies via de lagers bereikt is een wat hoger rendement. Dus gebruik je in feite stomweg de energie die in de draaiing van de rotor ligt opgeslagen.

Een perpetum mobile kan niet bestaan (er is maar 1 unit) er is momenteel wel veel te vinden over "over unity" schakelingen, waarbij de input kleiner is dan de output, m.a.w. je wekt electriciteit op. De basis van zo'n over unity schakeling is dat je gebruik maakt van energie wat overal rondom aanwezig is en met spoelen, transistors en condensatoren een "vortex" creeert die deze energie de schakeling als het ware binnenzuigt. Als je je eenmaal gaat verdiepen in magnetisme, spoelen en vortexen gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Bronnen:
http://youtu.be/LNBMVsuPdm4

Een perpetuum mobile bestaat wel zeker. Kijk maar naar het herhaald stellen van de zelfde vraag op GV. Als dat geen PM is!

Zelfs in de ruimte zal een dynamo niet eeuwig draaien. Er is altijd wrijving, wervelstoomverliezen (stromen geinduceerd in het metaal van de dynamo) en magnetiseringsverliezen (Ompolen van van de magneetvelden in het ijzer van de dynamo ten gevolge van het draaien)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100