Groeie bergen ?

Ik vroeg me af of bergen groeien!

Weet jij het antwoord?

/2500

bergen groeien niet echt het zijn 2 aardplaten die zichzelf omhoog drukken dus nee maar als het een nieuwe berg is is die hoger en spitser dan een oude berg

Je moet het dus zien als 2 platen die tegen elkaar aan drukken. En ja als die gaan drukken groeit de berg. maar dit is echt zo minuscuul dat gaat om milimeters hooguit een centimetertje.

De bergen groeien inderdaad, ze ontstaan door de beweging van de continenten op aarde. Als twee aardplaten tegen elkaar botsen dan zal op het raakvlak een gebergte ontstaan. Je kunt dit bijvoorbeeld zien aan het Himalaya gebergte dat ontstaan is door de beweging van India naar het noorden tegen het Aziatische continent. De beweging is heel langzaam naar menselijke begrippen dus het gaat om centimeters per jaar. Soms zal bij een aardbeving een iets grotere "groei" kunnen optreden.

Een baby/boompje groeit, een berg onstaat door vervorming van reeds bestaand materiaal veroorzaakt door het overelkaar heen schuiven van continentale plateau's.

er zijn jonge en oude gebergtes. de jonge gebergtes zijn puntiger en "groeien" soms nog doordat er aardplaten tegen elkaar botsen, bijvoorbeeld de himalaya die "groeit" nog, doordat inda tegen azie aanbotst. en oude gebergtes hebben afgeronde toppen zoals bijvoorbeeld de Ardennen, deze hebben ronde toppen omdat deze afgesleten zijn door erosie. deze groeien niet meer

Bronnen:
http://www.outdoorspecial.nl/index.php/edu...

Neen Barbi, bergen groeien niet, als ze door tektonische plaatverschuivingen niet opgeduwd worden, zouden bergen in de tijd zelfs krimpen. Toegevoegd na 3 minuten: Geachte vraagsteller, deze vraag zag ik gisteren langskomen in OO Cherso toen ik daar langs-zapte. Binnen mijn gezin ontstond daar toen een discussie over. Omdat ik vermoed dat u zich door de vraag van Barbi hebt laten inspireren deze op GV te zetten heb ik deze aanhef gebruikt, niet om u te ridiculiseren maar omdat ik de vraag zelf redelijk naief vond. Toegevoegd na 9 minuten: Uit de mond van een kind is het echter geen rare vraag en daarom heb ik een serieus antwoord geformuleerd. Gebergten worden door erosie lager maar tektoniek/vulkanische activiteit doen sommige bergen stijgen. In de zeer verre toekomst zal er mogelijk tussen Parijs en Calcutta een bergketen opgedrukt worden die wel eens de grandeur van het Himalaya zou kunnen hebben. Van een groeiproces zoals met dieren en planten is dus geen sprake. toch zijn er wel "groeiprocessen" in sommige gesteenten, waarbij de stalagtieten en stalagmieten bekende voorbeelden zijn.

als je de berg water geeft gaat die groeien

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100