Is dit een Perpetuum mobile?

Stel je brengt een gigantische zware perfect ronde bol in de ruimte. Vanaf deze bol schiet je een klein magnetisch balletje. Als de snelheid en hoek juist is komt dit balletje in een baan om deze gigantische bol. Vervolgens zet je een spoel neer in de baan van het balletje. Nu gaat het magnetisch balletje elke keer door de spoel heen en wordt er stroom opgewekt. Nu heb je toch theoretisch een Perpetuum mobile?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Dat is het antwoord op elke vraag of iets een perpetuum mobile is. Zo'n apparaat kan nl. niet bestaan. Een perfect ronde bol bestaat trouwens niet. Trouwens, als het balletje door die spoel gaat, ontstaat er wrijving. En de baan om de bol zal ook niet oneindig lang in gang blijven, zelfs niet als het wel een perfecte bol was. Ook de spoel trekt d.m.w. zwaartekracht aan het kleine balletje, waardoor de baan zal veranderen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile

Perpetuum mobile betekent dus dat het eeuwig blijft voortbewegen, wat dat balletje ook zal doen, dus theoretisch gezien wel!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Perpetuum_mobile

Het balletje zal worden afgeremd door de lorentzkracht net zoals iedere andere dynamo or generator.

In de theoretische opzet zal de magneet als een kunstmaan om het kunstmatige hemellichaam blijven cirkelen zolang er geen remmende factoren zijn. De cirkelende magneet zal inderdaad een stroom kunnen opwekken in de spoel, maar deze stroom wekt op zijn beurt weer een magneetveld op dat remmend op de magneet werkt. Helaas, ook op deze manier kun je geen eeuwig durende beweging maken waar je ook nog energie mee kunt opwekken. Toegevoegd na 10 minuten: Dus: zolang je de spoel weglaat zal de bol met het cirkelende magneetbolletje theoretisch als perpetuum mobile functioneren, maar zodra je de spoel stroom laat leveren onttrek je energie aan het systeem en zal het bolletje steeds langzamer rondvliegenen werkt het dus niet meer. Tenslotte functioneren in het heelal heel veel zware bollen met lichtere bolletjes die eromheen draaien al eonen als een eeuwigdurende beweging, dat is op zichzelf dus niet bijzonder.

theoretisch wel maar eigenlijk ook weer niet. want een perpetuum mobile is onmogelijk op deze wereld.

Indien het kleine magnetische balletje energie kan opwekken, moet het ook ergens energie kosten. Mogelijk dat de omwenteling dan langzaam wordt vertraagd. maar aan de andere kant, als ik kijk naar wat de maan doet bij de aarde, iedere dag twee maal eb en twee maal vloed, met een onvoorstelbare energie door de aantrekkingskracht van de maan. Is dat dan al niet een Perpetuum mobile ? Alleen niet door de mens gemaakt.

Een perpetuum mobile is onmogelijk. Er is altijd een kracht die ervoor zorgt dat het balletje afgeremd wordt. In dit geval zal het balletje niet voor altijd om de bol zweven omdat de middelpuntzoekende kracht aan het balletje trekt. Een concreet voorbeeld is bijvoorbeeld de maan. De maan komt elke seconde bijna een tiende van een millimeter dichter bij de aarde, dit zal ook bij het balletje gebeuren waardoor hij op een gegeven moment tegen de bol aan zou vliegen. Ten tweede moet het balletje door de ring. Dit is natuurlijk mogelijk, maar doordat er kracht opgewekt wordt moet deze kracht ergens vandaan komen, in dit geval van het balletje. Het balletje wordt afgeremd door de lorentzkracht. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Lorentzkracht)

Los van het feit dat het balletje weerstand ondervindt van het magnetisch veld, moet je om te beginnen er energie instoppen om hem in beweging te brengen. Alleen dit feit al zorgt ervoor dat het niet voldoet aan de term Perpetuum Mobile

Nee, dit is geen perpetuum mobile. Naast de eerder gegeven antwoorden dat het balletje wordt afgeremd, moet je ook nog zorgen dat de spoel in de baan van de bol blijft. Dat kun je doen door hem exact dezelfde snelheid te geven als het balletje, zodat deze twee elkaar niet meer zouden tegenkomen en het systeem eeuwig kan blijven draaien, maar geen energie omzetten. Er is nog de mogelijkheid om de spoel exact in de tegenovergestelde richting te laten draaien om de bol, met dezelfde snelheid, maar tegengesteld aan de magneet. Dan zouden de magneet en de spoel beide steeds langzamer gaan, wat betekent dat de baan steeds dichter rond de ronde bol ligt. Dit gaat door tot de beide objecten de ronde bol raken. In de bron vindt je een interessant antwoord op een vraag over satelietbanen, waarbij in dit geval steeds een afremming plaatsvindt.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/23511

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100