Ja, het SI zit mooi in elkaar, hè!
De liter is tegenwoordig gelijkgesteld aan 1 dm^3.
Maar vroeger was het een poging om een eenheid te maken, die door alle mensen op Aarde geaccepteerd zou kunnen worden. Je moet bedenken, dat eenheden altijd het domein van koningen en vorsten was. Zij konden er macht mee uitoefenen.
Bij het voortschrijden van handel, wetenschap en techniek, werden al die verschillende eenheden steeds meer een belemmering. Daarom kreeg een groep wetenschappers de opdracht om een universeel stelsel van meeteenheden te bedenken. En dit stelsel moest gerelateerd worden aan wat ons allen bindt: De Aarde.
Ook wilde men af van de moeilijke relaties tussen eenheden. Zo was 12 duim gelijk aan een voet. En 12 ons gelijk aan een pond. Maar dat was niet overal zo. En ook verhoudingen van 2; 3; 5,5; 6; 8; 12; 15; 16 en 20 kwamen voor. Een vreselijke chaos!
Zo werd de meter vastgesteld als het 10 000 000-deel van pool tot evenaar. Maar door het voortschrijden van de technische meetnauwkeurigheid, was dit te onzuiver. De meter is een keer of dertien aangepast. Nu is hij gekoppeld aan de lichtsnelheid.
En door standaard-voorvoegsels werden de verhoudingen geregeld en vereenvoudigd.
Zo is 1 cm, 0,01 m. En is 1 Gm 1000 000 000 m. Al wordt die niet veel gebruikt, het is wel een officiële lengtemaat.
Dit alles is in de wet van alle staten vastgelegd, zodat dit overal geldt.
Voor de eenheid voor massa, is oorspronkelijk 1 dm^3 water genomen. De eenheid voor massa was dus afgeleid van de eenheid voor lengte. Daarom is dit geen toeval.
In Wikipedia staat de geschiedenis van de liter. Zie bron.
Wat erg handig is aan de liter, is het volgende.
Een liter water is vrijwel 1 kg. We kunnen ook zeggen, dat de dichtheid van water 1,0 kg/dm^3 is.
Van olie is die ongeveer 0,8 kg/dm^3. En zo weet je direct, dat olie op water drijft.
Denk je in Engelse eenheden, dan is dit verband minder goed zichtbaar, wat voor vergissingen zorgde die doden tot gevolg hadden.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Liter