Mijn robijn heeft in het midden een wat ronde insluitsel en donker kleurige strepen als insluitsel , is dit een echte robijn hoe herken ik een echte??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een robijn heeft een paar duidelijke kenmerken. Hij is natuurlijk robijnrood, maar kan helder of niet zijn. Verder is het een van de hardste steensoorten. Op een schaal van 1 tot 10, waarbij de diamant het hardste en dus 10 is, heeft robijn een hardheid van 9, net als de blauwe saffier en de kleurloze korund. (Een robijn is een varieteit van korund.) Verder is de streepkleur belangrijk. Een robijn is rood, maar de streepkleur is wit. Een kunstmatige robijn heeft overigens over het algemeen geen insluitsels, dus dat pleit voor echtheid van jouw steen.

Echte natuurlijke robijnen herkent men aan de kleur en de hardheid. Overigens kan de robijn diverse kleuren hebben , van oranje tot paars, de blauwe en kleurloze variant noemt men saffier, beiden bestaan uit Al2O3 en hebben hardheid 9 en zijn dus de op een na hardste edelstenen. De robijn wordt net als diamant beoordeeld op CCC. Clearance (zuiverheid)) Carat(gewicht) en Color. Een echte robijn is alleen met diamant en andere robijnen (of saffieren) te bewerken. Je kunt echte natuur-robijnen onderscheiden van synthetische robijn (die oa voor lasers wordt gebruikt) door het grote verschil in hardheid. De kunstmatige robijn heeft slechts een hardheid van ongeveer 4 (is zo hard als glas) Ook is een synthetische robijn vrij van insluitsels en is gedoteerd met oa chroom en mangaan die de kleur veroorzaken. Alhoewel men ook wel van gebruikte laserstaven van robijn edelstenen slijpt is de hardheid en de te grote zuiverheid de verrader van de niet natuurlijke robijn. Dat laat onverlet dat ook een goed geslepen synthetische robijn ( enige)waarde heeft. De wat paarsig-rode synthetische robijn wordt echter alleen al door zijn exacte specifieke kleur herkent. De robijnstaven die voor lasers gebruikt worden zijn evenzogoed behoorlijk kostbaar en uitermate zuiver. Als je dus eenzeer harde steen hebt met insluiting is de kans vrij groot dat het een robijn is. Helaas maakt de insluiting de robijn weer minder waardevol. Toegevoegd na 9 uur: Dat was ik dus even kwijt , het betreft niet CCC maar CCCC, de vierde C is van Cut oftewel hoe de steen geslepen is. De eerste C kan zowel Clearance(zuiverheid) als Clarity(helderheid) zijn. Ik werd daar door onderstaande reactie op gewezen. Blijkbaar was ik vannacht even zelf niet zo helder meer....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100