Stijgt, daalt of blijft de waterstand in de bak gelijk?

In een bak met water ligt een schip. In dat schip ligt een grote steen. Je gooit die steen in dezelfde bak met water waar je schip ook in ligt. Zal het water nu stijgen, dalen of gelijk blijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het water zal gelijk blijven. Toegevoegd na 3 minuten: Als de steen in de boot ligt, zorgt het gewicht van de steen, al voor waterverplaatsing, doordat de boot door het gewicht wat dieper in het water zal komen te liggen. Als de steen uit de boot wordt gehaald, zal de boot iets minder diep komen te liggen; minder waterverplaatsing. Echter de steen, die vervolgens in het water wordt gegooid zorgt zelf wel weer voor verplaatsing. Wet van Archimedes.

het water daalt, en het schip stijgt. de steen in het water zinkt, verplaatst dus te weinig water voor zijn massa. in de boot blijft de steen drijven, daar de boot genoeg water verplaatst. dus als de steen in de boot ligt verplaatst de steen meer water, dan in het water, het water zal dalen, en de boot zal stijgen.

Als de steen in het water ligt verplaatst hij alleen zijn eigen volume. Op het schip verplaatst hij het volume aan water van zij gewicht en dat is meer omdat steen zwaarder is dan water. De waterstand stijgt dus. Toegevoegd na 1 minuut: Foutje de waterstand daalt (als de steen in het water ligt).

Het soortelijk gewicht van water is 1 Het soortelijk gewicht van een steen is meer. Anders zou een steen niet zinken. Het verschil in het soortelijk gewicht veroorzaakt een geringe belasting van het schip, als de steen daarin ligt, dat daardoor iets dieper komt te liggen en dus iets meer water verplaatst. Komt de steen in de bak met water, dan zal de steen zijn eigen volume aan water verplaatsen. En het water zal nu dus meer stijgen, dan dat de steen in de boot ligt. Maar alles is afhankelijk van het soortelijk gewicht van de steen.

Stel dat je in een, tot aan de rand gevulde, bak met water een schip van 1 kilo plaatst dat blijft drijven. De hoeveelheid water dat over de rand loopt zal precies 1 liter zijn(want 1 kilo water = 1 liter). Stel je doet hetzelfde schip maar met een steen van 2 kilo erin in het water. Dan stroomt er 3 liter over de rand. Stel de steen heeft een volume van een kwart liter en zinkt naar de bodem. Dan stroomt er een kwart liter over de rand. Het aantal liters kun je gelijkstellen aan de hoogte van de waterstand. Dus hoe meer liters hoe hoger de waterstand. Tel maar mee: Schip samen met steen = 3 liter. Schip zonder steen + steen apart in bak = 1 en een kwart liter. QED. Trek jouw conclusie!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100