Is het Doppler-effect bij geluid ook omkeerbaar?

Bij een bewegende geluidsbron met constante toon, treedt het Doppler-effect op. Is het mogelijk om een bewegende geluidsbron een zodanig geluidstoonverloop te laten maken, dat het waarneembaar/hoorbaar zou moeten zijn dat de naderende en weer passerende geluidsbron één constante toon laat horen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik pak de formule er even bij, bij toenadering van de bron naar de waarnemer geldt: fw = fb(v/v-vb) met: fw: waargenomen frequentie. fb: de echte frequentie van de golf die de bron uitzendt, v: de voortplantingssnelheid van de golf in het medium en vb: de snelheid waarmee de waarnemer zich beweegt in de richting van de golfbron. Het gedeelte tussen de haakjes verandert constant. Door fb hier constant op aan te passen, kan fw, de waargenomen frequentie, gelijk gehouden worden. Dus ja, in theorie is het mogelijk het Dopplereffect op het heffen. Dit kan echter maar op één van tevoren bepaald punt. Het is dus niet mogelijk om op een traject overal het Dopplereffect op te heffen.

Jebedoelt zo'n toon,dat het niet hoorbaar is, of het object naar je toe komt, of van je af gaat? In theorie lijkt me dat wel mogelijk, maar of het ook in de praktijk uitvoerbaar is, zou ik niet weten. Je kunt idd de toonhoogte laten fluctueren,maar of je dan alle facetten van het doppler effect ermee kunt maskeren weet ik niet.

Jazeker, dat kan prima, als de bron naar je toe komt, moet de toon lager worden, als die van je af gaat hoger worden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100