Als iedereen op de wereld en ook alle dieren die kunnen lopen allemaal tegelijk dezelfde kant op zouden rennen, zou de wereld dan sneller gaan draaien

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat denk ik niet. De aarde is immers sterker dan de mens, dus waarschijnlijk ook dan alle levende wezens op de aarde. Mvg, MrMorrie1

Als ze allemaal de goede kant op blijven lopen zonder ooit te stoppen. Het zou handiger zijn naar beide polen te lopen, dan kunnen ze op het eind uitrusten en is de versnelling van de rotatiesnelheid permanent.

dit is natuurlijk geheel theoretisch, want al deze dieren komen oceanen tegen, en gebergtes die ze niet kunnen beklimmen, klimaten waar ze niet tegen kunnen. Maar stel dat ze allemaal over water kunnen lopen, en allemaal bij elkaar lopen. Dat wordt de rotatiesnelheid inderdaad veranderd. Of deze versneld of vertraagd is afhankelijk van de richting waarin al deze organisme lopen. Je kan al deze organisme dan namelijk vergelijken met de maan. en over de maan is in wikipedia (dus niet perse waar) het volgende geschreven. De Aarde heeft één natuurlijke satelliet, de Maan, die vlak na de vorming van de Aarde moet zijn ontstaan. De aantrekkingskracht van de Maan veroorzaakt getijden in de oceanen, stabiliseert de hellingshoek van de aardas en doet de rotatiesnelheid van de planeet langzaam afnemen. Dus ja het kan. Maar je krijgt van mij heeeel veel respect als je t voor elkaar krijgt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aarde_(planeet)

Om een idee te geven: Alle 7 miljard mensen samen passen in een bol met een middellijn van ongeveer 1 kilometer. De dichtheid van die bol is dan ongeveer 1, terwijl de dichtheid van de aarde ongeveer 5 is. Laten we aannemen dat met alle dieren erbij de dichtheid van dat bolletje ook ongeveer 5 is. De middellijn van de aarde is ongeveer 12500 kilometer. Als we het bolletje van 1 kilometer zouden verkleinen tot een knikker van 1 cm doorsnee dan delen we door 100.000, dus om de vergelijking correct te houden moeten we 12500 ook delen door 100.000, dat is 125 meter. Stel je een grote knikker voor, ietsje hoger dan de Domtoren in Utrecht. Jij staat daarnaast met een knikker in je hand en die houd je tegen de grote knikker en je draait aan de kleine knikker. Ik vrees dat de beweging in de grote knikker die hierdoor veroorzaakt wordt onmeetbaar zal zijn.

Zoals je misschien nog weet van natuurkunde is de versnelling van een lichaam afhankelijk van de massa, en van de kracht die erop wordt uitgeoefend. Met andere woorden, duw je met een bepaalde kracht tegen een speelgoed autootje, dan zal het een bepaalde tijd duren voor het speelgoed autootje 1 meter per seconde rijdt. Duw je 2x zo hard tegen het autootje, dan duurt het 2x zo kort voordat het autootje diezelfde 1 meter per seconde rijdt. Maak je het autootje daarna 2x zo zwaar, dan duurt het weer net zo lang als in de eerste situatie voordat het autootje 1m per seconde draait. Hetzelfde gaat volgens mij ongeveer op voor draaien (rotatie). Draai je aan een speelgoedtol van 100 gram met een bepaalde kracht, dan zal hij binnen een bepaalde tijd een rotatiesnelheid hebben van 10 omwentelingen per seconde. Draai je met 2x zo veel kracht, dan zal de tol binnen de helft van die tijd al 10x per seconde draaien. Draai je daarna met diezelfde dubbele kracht aan een tol die 2x zo zwaar is, dan duurt het weer net zo lang als in de 1e situatie voor de tol 10x per seconde roteert. In het geval van de aarde, kun je die beschouwen als een tol met een massa van 5.974.200.000.000.000.000.000.000 kilo. Stel dat een mens gemiddeld 20 newton achterwaartse kracht op de grond uitoefent bij het lopen, en er zijn 6 miljard mensen. Dan is dat dus 120.000.000.000 newton. Laten we het ruim nemen en voor alle dieren 100x zoveel newton rekenen: 12.000.000.000.000 newton. Zoals je ziet valt die kracht volledig in het niet bij het gewicht van de aarde. Om de aarde ook maar 1% sneller te laten draaien zouden alle dieren dus miljarden jaren dezelfde kant op moeten lopen.

Een mooie reactie van Jove. Alleen de laatste alinea klopt mi. niet. De aarde zal alleen onmerkbaar versnellen/vertragen gedurende de tijd dat de levende have versnelt. Niet op het moment dat ze met constante snelheid 1 richting op blijven gaan. Want bij constante snelheid wordt de kracht uitgeoefent door de voeten geheel te niet gedaan door de weerstand. (actie = - reactie uit de natuurkunde) Op het moment dat die levende have weer stopt wordt de beïnvloeding gelijk ongedaan gemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100