Hoe ontstaat drijfzand?

Waar gaan de mensen naartoe die opgeslokt worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Drijfzand ontstaat doordat het zand de hoeveelheid water niet kan verwerken.Het is eigenlijk een hele dikke pap van water en zand, Normaal gesproken zou het water wegzakken in de bodem, maar in dit geval kan dat niet. Vergelijk het met meel waar je water bij doet, in het begin zie je dat al het water opgenomen wordt door het mee, maar dan opeens is het meel verzadigd van het water en kan de rest niet meer opnemen. Zoiets is met het zand ook aan de hand. Mensen die opgeslokt worden, zoals jij het zegt verdrinken en zakken naar de bodem .

Wat is drijfzand? Drijfzand is een bijzonder grondmechanisch fenomeen. Het ziet er van boven uit als zand, maar als je er op gaat staan zak je er in weg en kun je er niet of maar met moeite weer uitkomen. Drijfzand is losgepakt, waterverzadigt zand. Losgepakt betekent dat er veel ruimte tussen de korrels zit. Als je zand (of suiker, of rijst, of macaroni) in een potje schenkt liggen al die korrels natuurlijk wel op elkaar, maar ze zijn niet erg efficiënt op elkaar gestapeld. Dat merk je door tegen het potje te tikken: je zit het oppervlak dan wel 10 of 20% van de hoogte naar beneden zakken. Als je lang en vaak tikt wordt de pakking steeds dichter. Waterverzadigd betekent dat alle vrije ruimte tussen de zandkorrels is opgevuld met water. Als je tegen zo'n potje zand aantikt gaan de korrels ook schuiven, maar doordat het water niet zo snel weg kan stromen tussen de korrels door, blijvende korrels even zweven en krijg je een soort dikke vloeistof. Hetzelfde kun je hebben bij opgespoten zand. Dat zand is met veel water door een buis gepompt en het kan een hele tijd duren voor het water tussen de korrels van het zand is wegstroomt. Als je op zo'n zandlichaam gaat staan is het effect hetzelfde als met het tikken tegen het potje: de korrels gaan schuiven, het zand verliest zijn stevigheid en je zakt er een eind in weg. Als je met een voertuig op dit zand terecht komt dan zakt dit voertuig ook weg in het vloeibaar geworden zand. http://www.flickr.com/photos/dirk_bruin_vlieland/sets/72157594568851395/

Voor het antwoord op zulke vragen kun je het beste naar Mythbusters kijken. Maar als je echt haast hebt kan ik je het kijken besparen en het antwoord verklappen: Dood door drijfzand: confirmed, plausible or busted? BUSTED! ;)

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=6BhVebTMiiY

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100