Zijn er milieuvriendelijker ontsmettingsmiddelen dan chloor voor zwembaden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zwembad moet je regelmatig desinfecteren om het water te ontdoen van schadelijke organismen als bacteriën en algen. De meest gebruikelijke manier is de toevoeging van chemicaliën. Maar je zwembad ontsmetten kan op verschillende manieren! De belangrijkste vind je hier op een rijtje. 1. Desinfectie met chemicaliën De meest gebruikelijke manier om je zwembad te desinfecteren is het gebruik van chloor. Indien nodig, als de pH-waarde te hoog of te laag is, worden er ook pH-minus poeders en pH plus poeders toegevoegd. Voordeel van chloor is dat het een gemakkelijke en goedkope manier is van desinfecteren. Het heeft ook een blijvend desinfectievermogen. Het nadeel is dat het schadelijk is voor het milieu en geïrriteerde ogen, ademhalings- en huidproblemen kan veroorzaken. 2. Zoutelektrolyse Zout wordt gebruikt in de zogenaamde zoutchlorinators die via zoutelektrolyse chloor vormen. Deze techniek heeft veel voordelen. Je hoeft niet meer te werken met het gevaarlijke chloor en je zult geen last meer hebben van prikkende ogen of jeukende huid. Er hangt ook geen chloorlucht meer rond het zwembad. 3. Ozonator Een ozonator is een toestel dat uit zuurstof ozon kan vormen. Ozon ontsmet het water automatisch al, waardoor je veel minder chloor zal moeten verbruiken. Ozon vermindert ook de groei van algen in je zwembad. Het nadeel van ozon is dat het geen blijvende desinfecterende werking heeft. Je zult de ozonator dus elke dag een paar uur moeten aanzetten. Grote voordeel is dat de overlast van chloor beperkt wordt. 4. Ionisator Een ionisator zuivert het water door het gebruik van koper- en zilverionen en houdt het water vrij van algen en bacteriën. In combinatie met een ozonator heb je zelfs helemaal geen chloor meer nodig! 5. UV-licht Ultraviolet licht kan de bacteriën, algen en andere micro-organismen in het water doden. Het grootste nadeel van dit systeem is het hoge kostenplaatje. Een systeem met UV-licht verbruikt immers veel energie en wordt daarom niet veel gebruikt.

Bronnen:
http://www.belgochlor.be/nl/H305.htm
http://www.producteninformatie.be/2007/09/...

Zout gebruiken ze vaak in zwembaden

Ja je kunt het ook met een soort zout doen. Bij een vriend van me hebben ze dat maar ik weet niet of in combinatie met iets gaat

Ons zwembad gebruikt (bijna) geen chloor meer, maar elektrolyse om het water schoon te maken. Veel milieuvriendelijker. En ook prettiger om in te zwemmen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100