is suiker chemisch?

omdat ik zoiets wel een gehoord heb, en ik me wel iets kan voorstellen bij 'kristalliseren'

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, tafelsuiker heet sacharose in chemische taal

Bij de productie van suiker vinden chemische reacties plaats. Dat wil niet zeggen dat suiker een onnatuurlijk product is. Bij het produceren van suiker wordt de van nature in bieten of suikerriet aanwezige suiker geraffineerd. Suiker is dus in principe een natuurproduct, maar bij de productie wordt chemie gebruikt. Toegevoegd na 4 minuten: "Chemisch" is trouwens niet hetzelfde als "synthetisch".

Het is maar net hoe je "chemisch" definieert. Er wordt een bewerking uitgevoerd op de oorspronkelijke grondstof (bijvoorbeeld suikerbiet) om de suikerkristallen er uit te winnen. Het kristalliseren is weinig anders dan de in water opgeloste suikers laten kristalliseren (een soort inkoken; de echte techniek is net iets anders, zie de bron). Voor mij is iets chemisch als er een product wordt gemaakt waarbij de smaak en structuur wordt bereikt door toevoeging of samenstelling van stoffen die oorspronkelijk niets te maken hebben met het eindproduct.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Herkristallisatie

Ja en nee. Zuivere suiker is een chemische substantie van biochemische oorsprong. Nee in het geval het een mengsel is van mono en disachariden wanneer het als weinig gezuiverde stof uit melasse wordt uitgekristalliseerd. Kenmerk van een chemische stof is dat het geen mengsel is maar de stof in zijn geheel (voor pakweg 99.9%)uit dezelfde soort moleculen bestaat. Zo heb je verschillende zuiverheidsgraden: technische kwaliteit bevat meestal 60-100% van de bedoelde stof) Chemisch zuiver/pro analyse (meestal 99.0-99.9%) Suprapur meestal 99.99% Elektronische kwaliteit (zoals silicium) 99.99999999% en zuiverder. De laatste categorie wordt opzettelijk iets vervuild (gedoteerd) voor N en P lagen, er worden dan op een volstrekt zuivere stof enige atomen van een andere stof per microgram aan vervuiling toegevoegd. Zonnecellen zouden anders (met volledig zuiver silicium) NIET werken. Men is dus werkelijk in staat stoffen tot op het atoom te zuiveren als dat zin heeft.

Ik heb altijd geleerd dat als een stof van moleculaire samenstelling verandert het een chemisch proces is, bij kristalliseren is daar volgens mij geen sprake van: het is dus een fysisch proces. Juist in de natuur voltrekken zich vele ingewikkelde chemische processen, als je daar bang voor bent dan zou je theoretisch juist voor synthetisch voedsel moeten kiezen :-) Bedenk dat de giftigste stoffen die we kennen een natuurlijke oorsprong hebben.

Suiker komt van nature in planten voor en is ook het belangrijkste bestanddeel van honing. Bij de raffinage kunnen wel chemicaliën worden gebruikt maar dat is bedoeld om allee de zuivere stof sacharose te isoleren. Er bestaan ook andere soorten suikers. De voedingsmiddelen industrie is gek op HFCS, maïsstroop met een hoog gehalet aan fructose. Je ziet het als glucose-fructosestroop in heel veel voedingsproducten, niet alleen in koek en gebak maar ook in vleeswaren en salades, terwijl HFCS het belangrijkste zoetmiddel in frisdranken is. Het is in meer dan zeer kleine hoeveelheden een bijzonder slecht ingrediënt voor je gezondheid en één van de belangrijkste oorzaken van obesitas en diabetes. Het ligt er een beetje aan hoe je het bekijkt maar de hele natuur bestaat zo'n beetje uit allerlei fysiologische en chemische processen. Bekeken vanuit de moleculaire hoek kun je suikers heel goed als chemische stoffen beschouwen maar vanuit de voedingsleer gezien zijn suikers voedingsmiddelen.

Iets is een chemisch product als het tot stand is gekomen via een chemische reactie, dus wanneer bepaalde verbindingen (atomen of moleculen) via niet fysische weg worden omgezet in andere verbindingen. De suikers die wij zo kennen worden gemaakt van suikerbieten, riet en palm dmv een raffinage proces. Hierbij worden de suikers opgelost in heet water en dmv herkristallisatie en fijn filtrering gezuiverd. Suiker is dus in die zin geen chemisch product of chemisch zoals jij zegt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100