waarom verandert de brekingsindex van water als je er suiker bij toevoegt?

ik heb een proef gedaan voor school en mijn conclussie is dat de brekingsindex van water verandert als je er suiker aan toevoegt. nu moet ik nog uitleggen waarom. heeft iemand een goede uitleg??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat de suiker er volledig in oplost en daarom van invloed is op de brekingsindex. Je voegt 2 stoffen samen en maakt dus eigenlijk een nieuw product namelijk suikerwater.

Mijn leraar zei het volgende over licht en ik denk dat het relevant is. Licht bestaat uit fotonen die zich in een golfbeweging voortzetten (elektromagnetisch spectrum) zodra een foton een molecuul tegenkomt, wordt deze geabsorbeerd. Dat kost tijd en daarom is de lichtsnelheid ook niet altijd c. Hieruit valt af te leiden (ik weet niet precies hoe) dat er een brekingsindex is. Aangezien er suiker moleculen in jouw oplossing zitten, zullen deze moleculen ook tijd innemen. Mischien dat de groote van de moleculen ook nog invloed heeft op de brekingsindex... Maar dat valt uit te zoeken.

Brekingsindex hangt af van de stof waar het licht doorheen gaat. "Puur water" is anders als "Water met opgeloste suiker".

een beetje kort: de dichtheid wordt groter; wat langer: omdat het suiker oplost in het water meng je een vaste stof met een vloeibare stof, hierdoor wordt het water dichter, het (suiker)water laat minder licht door en daarom verandert de brekingsindex

Het gaat niet om de soortelijke dichtheid maar om de Optische dichtheid! Dit veranderd door het toevoegen van suiker. Suikerwater is optisch dichter dan 'puur' water. Het licht zal bij breking meer naar het normaal toebuigen wanneer het van lucht naar vloeistof gaat dan 'puur' water.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100