Kan je ' as ' opnieuw verbranden? En wat wordt dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

As is reeds verbrand, dat zijn metaaloxiden die overblijven als je hout e.d. hebt verbrand. Dit kan je niet nogmaals verbranden, want het oxidatieproces is al volledig geweest, tenzij er nog kleine kooldeeltjes in zitten. Maar die horen eigenlijk niet in as thuis.

Hangt er vanaf waar de as uit bestaat. Als er met de deeltjes die er in zitten een verbinding gemaakt kan worden die kan verdampen kan je de voorwaarden scheppen die nodig zijn voor die chemische verbinding. Maar dat is niet praktisch hoor, en waarom zou je? Bij het verbranden van een stof gaat de stof een reactie aan met zuurstof. Als deze nieuwe stof een gas is bij de temperatuur waar het zich in bevind zal het in de lucht oplossen. Sommige stoffen zijn na een reactie met zuurstof geen gas, en andere stoffen reageren onder normale verbrandingsomstandigheden niet met zuurstof. Deze laatste stoffen zie je als as. As is een mengsel van stoffen die niet met zuurstof heeft gereageerd of waarbij het product dat ontstaat na reactie met ziirstof een vaste vorm heeft (geen gas dus).

Ja, als er is verast bij 500 graden celsius dan kan nog eens verast worden bij hogere temperaturen (700 graden Celsius), dan ontleden de carbonaten en wordt CO2 gevormd en een oxide. Het blijft gewoon as, in wezen oxides die niet gasvormig zijn. De oxides van koolstof en waterstof, CO2 en H2O ook stikstofoxides zijn gasvormig en verdwijnen bij verassing. Ik denk dat bij zeer hoge temperaturen, alles gasvormig zal worden en de "as " aan de wanden van de oven weer neerslaat.

Je kan het wel in de as proberen te leggen, maar dat is niet meer mogelijk. Het brandproces heeft in dit geval al plaatsgevonden en dat kan niet nog eens.

Volledige verbranding van een stof houdt in dat de stof zich verbindt met zoveel van de oxidator (meestal zuurstof) als mogelijk is. Dit betekent in alle of bijna alle gevallen dat de moleculen van de brandstof geheel in atomen worden gesplitst waarbij ieder atoom zich verbindt met zoveel atomen van de oxidator (meestal zuurstof) als voor dat type atoom mogelijk is. Onvolledige verbranding treedt op als er te weinig oxidator aanwezig is en de verbranding toch niet stopt (bijvoorbeeld door extreme hitte). Bij onvolledige verbranding zullen atomen uit de brandstof zich verbinden met minder atomen van de oxidator (meestal zuurstof) dan voor dat type atoom mogelijk is. Ook kan het zijn dat de moleculen van de brandstof niet volledig in atomen worden opgesplitst, maar dat brokstukken zich verbinden met atomen van de oxidator of zelfs dat niet. Roet is een voorbeeld van zulke onverbrande brokstukken van de brandstof. Bij onvolledige verbranding komt minder warmte vrij dan bij volledige verbranding. De as die ontstaat bij onvolledige verbranding, kun je opnieuw laten verbranden.

Je kan je as nog in een hoog energetische gastoorts gooien, er een elektrische boog op loslaten of door een plasmaoven halen. Al naargelang de temperatuur (1200 tot 6-7000°C), krijg je verglazing of vergassing-verdamping van je vast materiaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100