kan metaal verdampen?

water heeft 3 posities: bevroren-vloeibaar-gas
heeft metaal dat ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Posities? Je bedoelt toestanden. Je hebt vast, vloeibaar en gas. En je hebt inderdaad metaalgassen, maar die moet je dan zo undoenbaar verhitten dat het niet gedaan word. Metaal word gewoon gesmolten en dan gemengt/gevormd.

De toestand van elk element is op een gegeven moment gasvormig, dus ook van metalen. De toestand hangt af van de temperatuur en de druk. Kwik is vloeibaar bij kamertemperatuur redelijk snel gasvormig en vormt kwikdamp. De temperatuur waarbij een element overgaat in gasvorm noem je het kookpunt. Voor kwik is dat 630 graden Kelvin. Toegevoegd na 2 minuten: In bijgaande lijst (bron) een lijst met kookpunten. Ijzer verdampt bij 3023 K, Lood bij 2024 K en Silicium bij maar liefst 3553 K. Toegevoegd na 8 minuten: NB. De toestand van een stof heet de aggregatietoestand. Toegevoegd na 12 minuten: NB2. Bij kamertemperatuur kan kwikdamp ontstaan, ook al is dit niet het kookpunt van de stof. Net zo goed dat water gasvormig kan worden bij kamertemperatuur.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gas_(aggregat...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_koo...

Kwik is een metaal en bij kamertemperatruur vloeibaar. Kwikdamp is niet zo gezond, dus giftig.

Metalen kunnen inderdaad verdampen, alhoewel ze ook makkelijk kunnen verbranden. Ik heb vroeger nog leren smeden en als ik het ijzer te lang in het vuur liet liggen vlogen de sterren er af. Het ijzer verbond zich met zuurstof wat verbranding heet. * Zinkerts wordt ontgonnen via mijnbouw. Het metaal wordt bereid door het erts te roosten, d.w.z. gemengd met houtskool te verwarmen tot ca 1.000 °C, waarbij het metaal verdampt (zie het kookpunt van ca 900°C) en zo door destillatie nagenoeg zuiver opgevangen kan worden. Een andere methode is het behandelen van het erts met zwavelzuur en dan het zink isoleren door elektrolyse. * Een halogeenlamp is een gloeilamp waarbij de ballon gevuld is met een inert gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) toegevoegd, waaraan de lamp zijn naam ontleent.De levensduur van de lamp stelt echter een grens aan de temperatuur. Het metaal van de gloeidraad verdampt in de loop van de tijd. Als er door fluctuaties in de verdamping een dunne plek in de gloeidraad ontstaat neemt de stroomdichtheid en de temperatuur ter plaatse toe. Dit vergroot weer de verdampingssnelheid op die plaats. Op den duur brandt de gloeidraad door. Dit gebeurt vanzelfsprekend eerder naarmate de temperatuur van de gloeidraad hoger is. * Inert-gas condensatie wordt vaak gebruikt om nanodeeltjes te maken van metalen met een laag smeltpunt. Het metaal wordt verdampt in een vacuümkamer en vervolgens onderkoeld met een inert gas stroom. De onderkoelde metaaldamp condenseert tot nanometer-deeltjes, die kunnen worden meegevoerd in de inerte gasstroom en worden afgezet op een substraat of gestudeerd in situ. * Omdat een laserstraal met hoge precisie een klein oppervlak kan verhitten, kan de laser gebruikt worden om een materiaal te scheiden door het te doen smelten, verbranden of VERDAMPEN. Dit is het proces van lasersnijden. Het laserlicht wordt bij lasersnijden via optische kabels van de resonator naar de snijkop van de laser gebracht. De snijkop focusseert de laserstraal met behulp van een lens op het te snijden metaal en omringt de laserstraal coaxiaal met een snijgas. Door de inzet van optische kabels kan de laserkop bij het lasersnijden vrij over het laserbed bewegen (vliegende optiek) terwijl de resonator zich op één plek blijft staan. Het grote voordeel hiervan is dat de snijkop tijdens het lasersnijden sneller over het materiaal kan bewegen en van richting kan veranderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100