kan een heliumballon naar de maan (of verder) zweven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee hij knapt wanneer het te koud word

Nee, Het idee van een helium ballon is dat hij lichter is dan lucht, daarom gaat hij omhoog. Maar als je hoog in de atmosfeer komt is er minder lucht en zal de helium ballon in verhouding steeds zwaarder worden. Bovendien heb je nog de aantrekkingskracht van de aarde. Vandaar dat een raket met zoveel stuwkracht gelanceerd wordt, hij moet door die barrière heen

Wanneer de ballon buiten de atmosfeer komt, zal de druk in de ballon toenemen. Als er geen ontsnappingventiel aanwezig is, zal de ballon uiteindelijk knappen. Stel dat er wel een ontsnappingventiel aanzit, zal boven een bepaalde hoogte, zoveel helium zijn ontsnapt dat het gewicht van de ballon zwaarder wordt. Dus zal door zijn eigen gewicht de ballon weer naar beneden komen.

Door de steeds lagere luchtdruk wordt de ballon steeds groter, daarom vullen ze weerbollennen maar voor een klein beetje. De ballon wordt dus steeds groter als hij hoger komt. Als hij niet knapt, stopt de ballen op zekere hoogte met stijgen en blijft op die hoogte "hangen". Dat is de theorie. Nu de praktijk. heliumatomen zijn zo klein dat ze door diffusie de ballon verlaten, daarom loopt een gewone heliumballon zo snel leeg, zelfs als hij heel goed dicht geknoopt is. Ook bij de latex -weerballonnen gebeurt dit. De ballon bereikt een zekere hoogte en verliest steeds meer helium wat door de wand van de ballon heen naar buiten dringt. Naarmate de luchtdruk lager is , gaat dit ook nog een sneller. bovendien is het op grote hoogte gemeen koud, -50 graden Celsius op 12-15 KM hoogte is vrij normaal. Gassen krimpen bij lagere temperaturen. . Dus je raadt het al, de ballon komt op de duur gewoon weer naar beneden, zelfs als hij NIET knapt. Hij verlaat de atmosfeer zeker niet. Hij vliegt dus niet naar de maan.

Nee. Ballonnen (hete lucht of helium maakt hier niet uit) werken volgens de wet van Archimedes (een van de meer populaire onderwerpen in de nationale wetenschapsquiz). Of iets nu in water drijft of in de lucht zweeft, het werkt allebei op dezelfde manier namelijk dat de opwaartse kracht altijd gelijk moet zijn aan het gewicht van de hoeveelheid gas of vloeistof die wordt verplaatst door het object. Als iets dus wil zweven of drijven moet het zo groot zijn dat het meer lucht/water verplaatst bij het zinken dan dat het gewicht van je ballon/boot is. Om te kunnen zweven of drijven moet er dus iets zijn om in te zweven of op te drijven. Een onderzeeboot doet hetzelfde in het water. Hoe dieper je komt hoe hoger de druk en door ballast tanks met water te vullen of leeg te pompen wordt zo bepaald hoe diep de onderzeeër vaart. De onderzeeër kan echter nooit boven het water gaan zweven... Helium heeft een heel lage dichtheid. Wanneer je dus je ballon vult met helium heeft je ballon een lagere dichtheid dan de lucht. De ballon zal dan stijgen tot het punt waar de lucht een even hoge dichtheid heeft als de ballon. Je ballon heeft altijd een gewicht (nou ja, massa is een beter woord) en kan dus nooit in een vacuüm komen. Om boven de atmosfeer in het vacuüm te komen zou je ballon dus minder moeten wegen dan dat vacuüm (dus letterlijk minder dan niks) en dan kan niet. Het materiaal waar je ballon van is gemaakt heeft een gewicht (niet veel natuurlijk want hoe lichter hoe beter je ballon vliegt) en het helium ook. Je ballon komt dus nooit hoger dan de laag waar de lucht per kubieke meter even zwaar is dan het gewicht van de ballon + helium is per kubieke meter bij de maximale omvang van je ballon. Dat kan bij helium ballonnen nog steeds ontzettend hoog zijn (zelfs meer dan 20 kilometer). Verder zet zoals eerdere antwoorden opgemerkt je ballon uit en kan deze op grote hoogten knappen wanneer de buitendruk te laag wordt. Dit lost men op door de ballonnen maar voor een gedeelte te vullen zodat de ballon uit kan zetten. Hoe hoog een ballon kan komen is wordt dus door meerdere dingen beperkt (temperatuur, langzaam leeg lopen van de ballon, kan op scheuren van je ballon op grote hoogte en zelfs het weer).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Luchtballon
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Archimedes

Alle antwoorden boven mij kloppen maar stel de weersomstandigheden waren goed zou het niet lukken want in het rubber van de balon zitten miniscule porien daar loopt de helium uit. Kijk maar is als je een ballon opblaast en ect volledig dichtknoopt met desnoods nog een brander om et dicht te smelten, de ballon zal hoe dan ook kleiner worden.

Nee dat is onmogelijk en wel om drie redenen: * de verschildruk over de ballon wordt steeds groter daar de druk in het heelal nul is. Op aarde is die druk ongeveer 1 bar. De kans is groot dat hij knapt, omdat de ballon niet als een drukvat wordt ontworpen. * het stijgen van een ballon berust op de wet van Archimedes, dus hij ondervindt een opwaartse kracht van de lucht, net als een bal in het water. Als op een gegeven moment de lucht ijler wordt, wordt de opwaartse kracht steeds kleiner tot op het moment dat hij nietverder kan stijgen, maar blijft zweven. Kom je nog hoger dan is er helemaal geen atmosfeer meer en dus geen opwaartse kracht. * over de tijd loopt de ballon leeg door diffusie. Toegevoegd na 20 uur: Trouwens, ook al zou hij wel hoger kunnen komen, hoe weet hij de maan te vinden?

Heel simpel: Helium 'drijft'op lucht. Dus verder dan het 'luchtoppervlak' kan hij dus niet gaan. Dat hij verder ook nog eens uit elkaar klapt bij vacuum is een tweede maar hij zal niet eens aan de reis beginnen door bovengenoemde situatie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100