Zwart licht absorbeert, maar waar blijft dat licht dan? Wordt het omgezet in warmte??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In één keer goed. Probeer het volgende winter maar eens uit als het gesneeuwd heeft en een mooie zonnige winterdag is: leg je een zwarte doek over de sneeuw heen, dan zie je dat de sneeuw daaronder eerder smelt. Dat komt doordat de sneeuw zelf het licht van de zon weerkaats, terwijl de zwarte doek het licht absorbeert en omzet in warmte.

Ik citeer: " Als fotonen geabsorbeerd worden, wil dat zeggen dat de deeltjes verdwijnen. De vrijgekomen energie en beweging wordt afgestaan aan ofwel elektronen die rond de atomen cirkelen, ofwel aan het atomen-rooster indien het om een vaste stof gaat. Bij een wit vlak, botsen de fotonen tegen elektronen of kernen van atomen zonder dat er energie overgedragen wordt. Je kan dat vergelijken met twee ballen die tegen elkaar botsen, of een bal die tegen een rots botst." Bij onderstaande bron was een vergelijkende vraag gesteld.

Bronnen:
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/1805

Er bestaat geen zwart licht. Zonlicht zie je als wit als het voor 100% door een vlak wordt gereflecteerd. Wordt het zonlicht voor 0 % door een vlak gereflecteerd, dan is er geen licht en dat ervaren we als zwart. Van het vlak dat deze eigenschap heeft zeggen we dat het de kleur zwart heeft. Maar of dat wel zo is.... Het licht wat wordt geabsorbeerd wordt omgezet in een andere vorm van energie, in dit geval in warmte. Leg je hand maar eens op zo'n vlak. En waarom zouden de Arabieren meestal "witte" kleding dragen. Juist, om niet te warm te worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100