Hoe kan het dat een nat papiertje niet bevriest?

Mijn zoon van 7 heeft bij wijze van proef gisteren een stukje papier natgemaakt en in de diepvries gelegd. Na een avond en een nacht is het papiertje, ofwel het water erin, nog niet bevroren, terwijl de andere spullen in de diepvries wel bevroren zijn. Hoe kan dat?

Toegevoegd na 35 minuten:
De proef wordt vervolgd: Hij heeft een tweede papiertje nog veel natter gemaakt en erbij gelegd. We wachten af...

Toegevoegd na 13 uur:
Mijn zoon heeft vanmiddag ook nog een stukje kleddernat keukenpapier in de diepvries gelegd, en een propje keukenpapier. Die zijn allebei wel helemaal bevroren.
Het kleddernatte printerpapiertje is duidelijk bevrorener (?) dan het iets minder natte papiertje, maar als je het vastpakt is het heel snel ontdooid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Even logisch nadenken. Water bevriest bij < 0° C. Water in een papiertje bevriest ook bij < 0° C, want het is geen mengsel zoals eerder werd verondersteld. Als een nat papiertje niet bevriest, dan zit er dus geen water in. Logisch zou Cruyff zeggen. Waar is dat water dan gebleven? Wel, dat verdampt grotendeels in de vriezer daar het laagje water van minder dan 0,1 mm dik verdeelt over een relatief groot oppervlak heel snel verdampt in een droge atmosfeer. Ter bevestiging de volgende proefjes genoemen. 1. Een stukje krantenpapier van 10 x 10 cm zijknat gemaakt en in de vriezer gelegd. 2. Een stukje krantenpapier van 10 x 10 cm zijknat gemaakt en in een tupperwaredoosje van 11x11x5 cm met deksel opgeslotenen en in de vriezer gelegd. De bedoeling hiervan is dat er geen of minder water kan verdampen. 3. Een stukje krantenpapier van 10 x 10 cm zijknat gemaakt en in een tupperwaredoosje van 11x11x5 cm met deksel opgeborgen. Het doosjes is gevuld met 3 mm water en het stukje papier ligt op nokjes 6 mm boven het water. De bedoeling hiervan is een vochtige atmosfeer te kweken, zodat het water uit het papier niet kan verdampen. 4. Een velletje krantenpapier van 10 x 20 cm zijknat gemaakt en er toen een propje van gemaakt en vervolgens in de vriezer gelegd. De bedoeling hiervan is te voorkomen dat het water binnen in het propje kan verdampen voordat het water bevriest. Resultaat na 4 uur. 1. Het papier is nauwelijks bevroren, maar is toch ietsje pietsje stijver dan gewoon krantenpapier. De veronderstelling dat het laagje water van 0,1 mm dikte grotendeels verdampt is voordat het kon bevriezen. 2. Het papier is ietsje stijver bevroren dan onder proef 1. Echter ook hier is het water grotendeels verdampt in het lege doosje echter iets minder dan onder 1. Wel moet in ogenschouw worden genomen dat een bevroren laagje water van 0,1 mm dikte nauwelijks stijfheid vertoont en dus al snel flexibel (onbevroren) aanvoelt. 3. Het papier is bevroren. Logisch, want de vochtigheidsgraad in het doosje was hoger dan onder 2. waardoor er minder water kon verdampen. 4. Het propje was keihard bevroren daar het water aan de binnenkant niet kon verdampen en de totale dikte van het propje en dus water ongeveer 3 cm bedroeg. De veronderstelling aan het begin van dit verhaal mag dus als juist worden aangenomen.

Ik heb zelf nu net een nat papiertje in de vriezer gelegd. Met dat ik dat deed, dacht ik misschien het antwoord te weten. Een papiertje is natuurlijk heel dun en het vocht wat het opneemt is minimaal. De lucht in de vriezer is behoorlijk droog, dus het vocht van het papiertje heeft relatief veel tijd om te verdampen, voordat het kan vriezen.

Heb je een no-frost diepvries dan gat het sowieso niet bevriezen want het water is dan veel te snel weg... Heb je een normale vriezer moet het vriesvak erg vol zijn omdat het water anders uit het papier is voordat het bevriezen kan, doe het ds in een klein bakje en het is wel bevroren ;)

Ik weet het toch heel zeker. Alle voorwerpen die je in een vriezer bij bijv -18 legt zijn na een nacht -18 graden (tenzij het volume zo groot is dat de vriescapaciteit het niet aan kan). Wat ik denk dat hier aan de hand is, lijkt sterkt op een hele andere vraag die nu in mijn ogen toch vergelijkbaar is. Iemand vroeg waarom het aluminiumfolie ZO uit de hete oven met de hand is beet te pakken. Mijn antwoord daarop was dat de massa van dat aluminiumfolie ZO gering is dat die 150 graden direct verdwijnen (in je vingers en in de lucht, zonder dat je je brand). Bij jouw papiertje gebeurt in mijn ogen hetzelfde. De massa is heel gering (het water maakt het iets meer maar niet zo veel) dat als je het uit de vriezer haalt het HEEL snel weer op kamertemperatuur is. Maw het is echt -18 als het in die vriezer ligt maar zo'n heel dun papiertje warmt razendsnel op. Zou je 15 velletjes op een stapel doen en een beetje natmaken is het gegarandeerd een plank na een nacht

Papier bestaat niet alleen uit hout, als één van de hulpstoffen oplost in het water zal dat het vriespunt van het water verlagen. Hoe sterker de oplossing hoe lager het vriespunt, misschien dat daarom een natter stuk papier "meer" bevriest. Elk papier is anders, in keukenpapier zitten weer andere en waarschijnlijk ook minder hulpstoffen, die het vriespunt niet verlagen. Je kan dit ook met bijvoorbeeld alcohol of zout proberen. (alcohol is misschien niet veilig) http://nl.wikipedia.org/wiki/Pekel Heel zout water heeft een vriespunt van -21. Je krijgt dan heel koud "water", lijkt me leuk om dat samen te maken. Vooral een oplossing die net niet/net wel bevriest. (of in combinatie met papier) Ik heb nu zelf al zin om het te gaan proberen ;-)

Bronnen:
http://nl.wikibooks.org/wiki/Papier/Gronds...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100