Het verschil tussen adhesie en cohesie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Adhesie: moleculen die niet goed samen binden. Cohesie: moleculen die wel goed samen binden. Simpel voorbeeld: afwassop, zeepsopmoleculen die vetverbindingen afbreken. Doe maar eens vieze vette ovenschaal in water met weinig dreft oid... Hoop dat het zo duidelijk is. Lang geleden dat ik dit gehad heb.

Adhesie is de aantrekkingskracht tussen moleculen van de zelfde stof. ( bv. Waterdruppels) cohesie is de aantrekkingskracht tussen moleculen van verschillende stoffen. ( in een glas water is het water aan het glas hoger dan het water in het midden).

Helaas zijn beide bovenstaande antwoorden onjuist. Cohesie is juist de aantrekkingskracht tussen moleculen van dezelfde stof (water neemt een bolvorm aan), het komt van het Latijnse com = samen en haerere = blijven steken. Adhesie is de aantrekkingskracht tussen twee verschillende stoffen (een druppel water blijft aan de kraan hangen).

Bronnen:
NOVA NASK 1-2 VWO/Gymnasium

Cohesie: Krachten tussen gelijke moleculen. Adhesie: Krachten tussen verschillende moleculen Dit zijn aantrekkingskrachten tussen moleculen. Kijk bv: naar een raam waar druppels van de regen aan hangen de adhesie kracht zorgt hiervoor dat dit blijft plakken op het raam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100