Hoe kan het dat van een beker thee en een beker melk, samen opgewarmd in de magnetron, de thee veel heter blijkt te zijn dan de melk?

Ik deed de bekers net samen in de magnetron. Dronk niets vermoedend eerst de melk op. Die was op een prima temperatuur. Daarna pakte ik de thee en nam een slok. Auwauwauw, tong verbrand! Hoe kan die thee nou veel heter zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je ook nog een beker griesmeelpap (of zoiets) had toegevoegd, dan had je gemerkt dat de melk weer iets warmer was dan de griesmeelpap. In een magnetron warmen de zaken die het meeste vocht bevatten het beste en snelste op. Ik weet geen precieze getallen, maar ik gok zomaar dat thee voor 99,9 procent uit water (vocht) bestaat en melk iets minder (b.v. 99,1). Want in melk zitten natuurlijk naast al dat vocht ook wat vaste delen (b.v. kalk) Thee is dus iets "vochtiger" dan melk en wordt dus iets warmer. In bijna alles zit water, zeker in voedingsmiddelen. Als je (puur theoretisch) kans zou zien iets op te warmen in de magnetron, dat voor NUL procent uit water bestaat, dan zul je merken dat het helemaal niet opwarmt. Een magnetron moet het hebben van vocht, anders werkt het trucje niet ;-)

Melk heeft is een dichtere substantie, daardoor duurt het wat langer. De warmte komt er moeilijker doorheen.

Door het vet in de melk word de melk minder heet.

doordat de dichtheid van melk groter is dan die van water, en omdat er grotere moleculen in melk zitten, is het voor een magnetron lastiger om melk op te warmen dan om de kleine, lichte watermoleculen op te warmen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100