Waarom krijg je een schok van een stroom als je schoenen aan hebt

Als ik een rubber staafje in het stopcontact stop, voel ik daar niets van (uitleg: ik gebruik iets wat geen stroom geleid)
Stop ik een paperclip in het stopcontact en sta ik op rubberen zolen, krijg ik toch een schok, terwijl er geen aarde gemaakt zou kunnen worden door mijn isolerende schoenen.
Hoe kan het toch zo zijn dat ik die schok krijg?

Weet jij het antwoord?

/2500

De stroom gaat door je heen, tot de zool en weer terug.

Als je heel goede geisoleerde schoenen hebt dan kan je nog wel een schok krijgen omdat de stroom zich verspreid over de huid. Je wordt wel elektrisch opgeladen. Bij vogels is het oppervlak veel kleiner en als zij op een stroomdraad gaan zitten hebben ze hier niet veel last van omdat ze ook sneller elektrisch zijn opgeladen.

aarde geeft een elektrische weerstand aan. zonder aarde kan je dus een schok krijgen. gegeven; rubber geleidt niet jij geleidt wel rubberen zolen geleiden niet een paperclip geleidt wel op zich geen probleem, tenzij je met een paperclip in het stopcontact gaat staan roeren op je rubber zolen :)

Je wordt 100 X per seconde opgeladen tot 300 volt en weer ontladen telkens om en om positief en negatief. Je capaciteit is ongeveer 100 picofarad. Er loopt door de wisselstroom dus werkelijk een kleinen stroom die -als deze door je vingers gaat , voelbaar is/kan zijn. MET KLEM WIJS IK ER OP DAT DIT EXPERIMENT GEVAARLIJK IS, als je schoenen niet goed isoleren (bv. nat zijn )en/of je raakt met enig ander lichaamsdeel een geleider aan die geaard is, dan kan deze proef dodelijke gevolgen hebben. NIET doen dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100