Als er aan de ene kant van de wereld veel wordt gebouwd, heeft dat dan invloed op een ander deel vd wereld?

ik zag op discovery dat ze met grof geweld palen van 3,7 meter in diameter in de grond sloegen en ik vroeg me af of dat ergens ter wereld invloed heeft op bv een aardbeving. Die druk en trilling moet er toch ergens weer uitkomen? Iemand een idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vergeet niet dat de totale massa van de aarde bijna 6 * 10^24 kg is. Dat is best veel... Een 6 met 24 nullen erachter. Er is flink wat geweld nodig om daar invloed op te hebben. Zoals al terecht opgemerkt, zelfs een ondergrondse kernproef voel je aan de andere kant nog niet. Wel met gevoelige seismometers overigens.

Nee dat heeft geen invloed. Zelfs ondergrondse atoombom explosies hebben geen invloed gehad

Invloed op een ander deel van de wereld zal het niet hebben, maar bij heiwerk kan er wel degelijk schade ontstaan aan de bebouwing in de buurt van het heiwerk. Scheuren in muren en gevels, verzakkingen en schade aan funderingen van gebouwen kunnen er het gevolg van zijn. Toen er aan de overkant van de straat van mijn werk geheid werd voor een nieuw kantoorgebouw kon je in ons pand duidelijk de trillingen voelen als de heipaal door een harde aardlaag heen moest.

Heipalen gaan door de bovenste slappe laag om een gebouw of brug te laten rusten op de daaronderliggende laag zand of rots, meetal enkele meters, hooguit enkele 10-talle meters onde het maaiveld. De korst (buitenlaag van de aarde) is enkele 10-talle km dik dus 1000x dikker dan de lengte van een heipaal,

Op die heipalen komt een wolkenkrabber te staan? Dan kan het best zijn, dat door de grote druk op de ondergrond, er meer kans op aardbevingen komt. Dat schijn in bepaalde steden zo te zijn.

je zegt ook dat de trilling er ergens uit moet komen. dat hoeft niet want bij elke overdracht van een trilling gaat er ook wat van de intensheid verloren. zo'n trilling verspreid zich heel ver.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100