Hoe komt het dat een gesloten zak, volledig gevuld met water, niet bevriest?

we hebben zo'n zak uit een vaatje wijn volledig gevuld met water en die ligt reeds 4 dagen/nachten buiten. Het heeft zeker gevroren maar toch bevriest het water niet in de zak. Is dit mss omdat het water niet kan uitzetten om zo ijs te vormen?
Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Is zo'n zak niet zilverkleurig? Waarschijnlijk isoleert deze zak, zodat de temperatuur van het water nog niet laag genoeg is.

Het komt in ieder geval niet doordat het water niet kan uitzetten, want die kracht is groter dan de sterkte van die zak. Denk maar aan het barsten van leidingen (koper) in de winter, als het hard genoeg vriest. Als de zak met water niet beweegt kan het ook langer duren voordat het water bevriest. Schud er maar eens wat aan en kijk dan morgen nog eens.

Is het water wel zuiver: geen zout, suiker of glycol erin. Moet haast wel.

Zuiver water of nog wijnrestanten in de zak? Toegevoegd na 1 minuut: Hoeveel graden vriest het 's nachts en overdag waar je woont?

Het water is onderkoeld waarschijnlijk, zo gauw er beweging in komt (stoten ) zal het wel bevriezen

* het water koelt niet voldoende af omdat het overdag te veel opwarmt, de zak te goed isoleert. * het water is wel onder nul, maar is onderkoeld. De kleinste aanraken zal het doen bevriezen. * je verwart water met wijn. Dat deden ze in de bijbel ook wel eens.

Stilstaand water heeft ook meer moeite met bevriezen. Ben geen natuurkundige maar kan me voorstellen dat het te maken heeft met het in het kristalrooster vallen van de moleculen te maken kan hebben. Kleine meertjes in de luwte bevriezen minder snel dan in de wind. (Heeft trouwens niets met gevoeltemperatuur te maken)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100