kan ijzer branden

kan ijzer branden als het fijn genoeg word gemaakt of als je het vacuum zuigt en dan aansteekt

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, ijzer kan branden als je het fijn genoeg maakt. Staalwol is al fijn genoeg om te kunnen branden. Zie de Bron hieronder.

Bronnen:
http://weblogs.nrc.nl/kleine_wetenschap/20...
http://www.thuisexperimenteren.nl/science/...
http://www.youtube.com/watch?v=DxUlr5yGY1Q

Ook ijzer is brandbaar. We spreken dan vaak over het roesten van ijzer. Ijzer roest vooral goed in vochtige lucht.Maar de lucht om ons heen is altijd een beetje vochtig dus onbeschermd ijzer zal dan altijd roesten.

De smid maakt gebruik van het gegeven dat ijzer kan branden, als het roodgloeiend is en dus tegen vlammen aanzit, is het ijzer buigzaam.

Wat we in de volksmond branden noemen heet chemisch gezien oxidatie. Dat is een reactie van een stof met zuurstof. En dat is weer hetzelfde als roesten. En ijzer kan roesten. het verschil met branden is dat de reactie heftiger is waarbij er warmte vrijkomt. Voorwaarde hiervoor is dat de verhouding zuurstof/brandstof optimaal is. Er is dus relatief weinig brandstof (ijzer) nodig en veel zuurstof. Dat bereik je inderdaad met ijzerpoeder of staalwol. Zie handige toepassing hieronder.

Nou en of... als de temperatuur maar hoog genoeg is. Dit is een probleem bij sommige autobranden. Blussen met gewoon water kan dan niet meer en moet met overgaan op (ik meen) poeder..

IJzer kan niet branden, het gloeit alleen bij hoge temperaturen, ijzer is geen brandstof en kan dus ook niet branden

Het enig juiste antwoord zal worden gegeven op drasties. DRASTIES - Dutch on the world. World on the Dutch

Bronnen:
http://www.drasties.com/?p=16472

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100