Zou er bij een VIERKANT afvoerputje ook een draaikolk ontstaan bij het leeglopen van een bad?

Praktisch is het natuurlijk niet een vierkant afvoerputje maar nav de uitleg WAAROM een draaikolk ontstaat ben ik nu wel benieuwd of dit met een vierkant gat ook zou gebeuren, of verstoord dat gat de draaikolk als hij dreigt te ontstaan

Toegevoegd na 53 seconden:
oei oei oei: verstoord = verstoort

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zie niet zozeer het onpractische van een vierkante afvoerput. Die in het troitoir of straat zijn meestal ook vierkant. Als hier een grote hoeveelheid water boven zou staan die ineens door de put zou worden afgevoerd zal hier ook een soort van draaikolk boven ontstaan.

Ja , dit zou ook een draaiende beweging hebben , weliswaar met wat afwijkingen door die rechte stukken als obstakel. Maar , net zoals bij een rond gat speelt de corioliskracht evenzeer.Als er veel obstakels zijn zou er wel eens een bijkkolkje kunnen ontstaan (dat heb je in rivieren ook bij obstakels als rotsen)

Maar natuurlijk ontstaat er een draaikolk. Het water stroomt evengoed weg als bij een rond afvoerput. Zie: http://www.goeievraag.nl/vraag/ontstaat-draaikolk-bad-laat-leeglopen.108582#575605 voor verdere toelicting.... ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100