Begrijpen we onze plek in het universum niet omdat we te weinig of niet afdoende zintuigen hebben?

We zijn allen bekend met onze zintuigen. Onze zintuigen bepalen de manier waarop we ons bestaan ervaren en vervolgens kunnen beredeneren.

Maar stel je nu eens voor dat er een extra zintuig zou zijn. Niet het spirituele 6e zintuig waarmee je de geestenwereld ziet; die gedachte is lang niet open minded genoeg; je 'ziet' of 'voelt' nog steeds, maar nu iets wat anderen gewoon niet zien; je bestaande zintuigen hebben mogelijk meer diepgang of bandbreedte (als het al bestaat, maar voor die discussie is dit niet de juiste plek). Ik bedoel een zintuig met een compleet nieuwe naam en bijbehorende ervaring.

Alleen het verzinnen wat zo'n zintuig zou kunnen, waar het je bewust van kan maken of hoe je het zou ervaren is al erg moeilijk. Stel je bv. voor dat het iets is wat je duidelijk 'the fabric of space and time' laat ervaren. Of wat je toont omgeven te zijn door een realiteits-gelei waar je doorheen vloeit. Of welke je bewust maakt van een natuurkracht/wet welke we nu simpelweg niet waarnemen omdat we het juiste zintuig niet hebben.

Zijn er in de natuur voorbeelden van zintuigen die wij niet hebben? Kijk, er zijn dieren die wellicht andere golflengten van licht waarnemen, betere reukzin hebben, etc. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet echt origineel allemaal; het is allemaal op het zelfde gebaseerd. Maar kan het niet zo zijn dat we gewoon net dat ene type sensor ontbreken welke ons het geheim van het universum duidelijk zou maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De sonar van dolfijnen en vleermuizen zijn toch echt een origineel ontwerp wat betreft zintuigen , ook de waarneming van vrijwel onmeetbare stromen, zoals Cryofiel noemt is origineel. Het gevoel voor magnetische veldlijnen(postduiven) is ook afwijkend van alle andere normale zintuigen. Het waarnemen van infrarood (slangen hebben een soort warmte-camera) tot het UV wat sommige vliegen , vogels en vlinders waarnemen, is een spectrale verbreding, maar het waarnemen van warmtegloed van lichamen vergt een andere voorziening dan ogen. We zouden ons plek in het universum wat beter kennen als we minder hoogmoedig en meer verstandig waren. Het zintuig wat we nodig hebben is BESEF en dat hebben we reeds. We gebruiken het vaak teveel voor onszelf en te weinig om de samenhang der dingen te doorgronden. Mogelijk nemen dieren zwaartekrachtgolven waar, ze zijn lange tijd voor een ernstige ramp als aardbevingen bosbranden met de wind van hen af en andere onwaarneembare gevaren onrustig. Ze pikken waarschijnlijk meer op omdat ze niet selfabsorbed zijn en dus oog en gevoel hebben vorr wat er om hen heen gebeurt. Daardoor worden nuttige waarnemingen scherper en onzin-waarnemingen (bv. door jaloezie gedreven) worden gemakkelijker geblokkeerd. Ik ben dus van mening dat de mens goed toegerust is om zijn plek in het universum te kennen en te beseffen, als deze zich daar meer op zou richten. We kunnen observaties van dieren gebruiken om te detecteren wat we NIET met onze zintuigen rechtstreeks waar kunnen nemen. Als je je traint in observeren zie/ruik/hoor/voel je al beduidend beter dan wanneer je je wereld verkleint tot beeldschermen met vermaak en afleiding. Zo hebben mensen besef van tijd (verleden heden en toekomst) maar doet daar soms bitter weinig mee. Al deze voorbeelden dienen om duidelijk te maken dat het kennen van onze plaats leidt tot het besef van de grootsheid van het Universum. Om onze plaats te kennen moeten we ook weten hoe we in het leven staan en hoe we voor elkaar van gunstige betekenis kunnen zijn zodat we onze aandacht kunnen richten op wat rondom ons gebeurt ipv. alleen in ons.

Mooie vraag, mooie gedachte, er zijn ons een aantal zintuigen afgenomen, of eigenlijk niet afgenomen maar geblokkeerd, er moet ergens nog iets zijn dat ons bewustzijn regelt, een of meer zintuigen, waar we het bestaan niet van weten, maar die wel enigzins onbewust bij ons, of enkele van ons, een beetje werken. In het spirituele kom je zo iets dergelijk wel tegen, je komt dan vaak informatie tegen waar je niet bij kunt komen! Onbewust, op je gevoel dus, weet je wel dat het er is, maar je hebt niet de juiste" code" om het op te kunnen pikken. Een enkele keer kan je ineens wel bij deze informatie komen, maar weet je daarna gewoon niet meer hoe het ging, vaak heb ik op het punt gestaan iets geweldigs te kunnen ervaren, maar het lukte steeds net niet, omdat ik niet weet, hoe het te ervaren. We kijken als mens door een heel smerige ruit, we zien er wel wat door, maar het meeste ontgaat ons totaal, dus zijn we er ons niet bewust van. Je zal je eigen bewustzijn totaal moeten kunnen afsluiten, om een ander bewustzijn te kunnen toelaten, pas dan zullen wij onze plaats kunnen ervaren in het grote universum, waar we nog minder dan een stofje zijn. maar ook een stofje is een onderdeel.

Als ik je goed begrijp, vraag je of er zintuigen bestaan die ons dingen laten waarnemen die we nu niet kunnen waarnemen. Welnu, die zintuigen bestaan. Niet bij de mens, wel bij andere diersoorten. Toegevoegd na 5 minuten:   Oeps... Neem bijvoorbeeld de haai. Veel haaien (misschien allemaal, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen) hebben een zintuig waarmee ze elektrische velden waarnemen. Al houd jij je nog zo stil, de haai zal je hartslag waarnemen via de elektrische velden. Heel nuttig voor de haai: zo speurt hij vissen op die zich bijvoorbeeld hebben ingegraven in het zand van de zeebodem. Neem bijvoorbeeld bepaalde trekvogels. Die oriënteren zich onder andere aan de hand van het magnetische veld van de aarde. Zij zien het aardmagnetische veld met hun ogen. Verder zijn er dieren die de ons bekende zintuigen op een heel andere manier gebruiken, hetgeen leidt tot een heel andere soort waarneming van de wereld. Bijvoorbeeld vleermuizen en dolfijnen, die onafhankelijk van elkaar de echolocatie hebben ontwikkeld. Ook de slang met de gespleten tong is een voorbeeld van een heel ander gebruik van ons bekende zintuigen. Met de gespleten tong haalt de slang geurmoleculen uit de lucht. De tong is gespleten, waardoor de slang niet alleen geuren kan waarnemen, maar ook heel goed kan waarnemen uit welke richting die geuren komen. Voor ons is dit onbekend, ook al kunnen we (een klein beetje) ruiken. Of neem de wesp. Die kan goed ruiken, maar kan niet goed bepalen uit welke richting een geur komt: daarvoor is een wesp simpelweg te klein. Daarom vliegt een wesp heen en weer, of op en neer, om te bepalen op welke plek een geur sterker of zwakker is. Op die manier vindt de wesp zijn weg naar de bron van de geur - kijk maar eens op een warme dag hoe een wesp naar jouw glas limonade vliegt: heen en weer, omdat hij de zoetheid niet ziet, maar ruikt. Toegevoegd na 7 minuten:   Oh, dan de vraag in je laatste zin nog: Alle zintuigen die a) nuttig en b) mogelijk zijn, zijn door de evolutie al uitgevonden. Overige zintuigen (sensoren) zullen we zelf moeten maken. Bijvoorbeeld sensoren voor zwaartekrachtsgolven.

heeft een hond een plek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100