Begrijpen we onze plek in het universum niet omdat we te weinig of niet afdoende zintuigen hebben?

We zijn allen bekend met onze zintuigen. Onze zintuigen bepalen de manier waarop we ons bestaan ervaren en vervolgens kunnen beredeneren.

Maar stel je nu eens voor dat er een extra zintuig zou zijn. Niet het spirituele 6e zintuig waarmee je de geestenwereld ziet; die gedachte is lang niet open minded genoeg; je 'ziet' of 'voelt' nog steeds, maar nu iets wat anderen gewoon niet zien; je bestaande zintuigen hebben mogelijk meer diepgang of bandbreedte (als het al bestaat, maar voor die discussie is dit niet de juiste plek). Ik bedoel een zintuig met een compleet nieuwe naam en bijbehorende ervaring.

Alleen het verzinnen wat zo'n zintuig zou kunnen, waar het je bewust van kan maken of hoe je het zou ervaren is al erg moeilijk. Stel je bv. voor dat het iets is wat je duidelijk 'the fabric of space and time' laat ervaren. Of wat je toont omgeven te zijn door een realiteits-gelei waar je doorheen vloeit. Of welke je bewust maakt van een natuurkracht/wet welke we nu simpelweg niet waarnemen omdat we het juiste zintuig niet hebben.

Zijn er in de natuur voorbeelden van zintuigen die wij niet hebben? Kijk, er zijn dieren die wellicht andere golflengten van licht waarnemen, betere reukzin hebben, etc. Maar eerlijk is eerlijk: het is niet echt origineel allemaal; het is allemaal op het zelfde gebaseerd. Maar kan het niet zo zijn dat we gewoon net dat ene type sensor ontbreken welke ons het geheim van het universum duidelijk zou maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De sonar van dolfijnen en vleermuizen zijn toch echt een origineel ontwerp wat betreft zintuigen , ook de waarneming van vrijwel onmeetbare stromen, zoals Cryofiel noemt is origineel. Het gevoel voor magnetische veldlijnen(postduiven) is ook afwijkend van alle andere normale zintuigen. Het waarnemen van infrarood (slangen hebben een soort warmte-camera) tot het UV wat sommige vliegen , vogels en vlinders waarnemen, is een spectrale verbreding, maar het waarnemen van warmtegloed van lichamen vergt een andere voorziening dan ogen. We zouden ons plek in het universum wat beter kennen als we minder hoogmoedig en meer verstandig waren. Het zintuig wat we nodig hebben is BESEF en dat hebben we reeds. We gebruiken het vaak teveel voor onszelf en te weinig om de samenhang der dingen te doorgronden. Mogelijk nemen dieren zwaartekrachtgolven waar, ze zijn lange tijd voor een ernstige ramp als aardbevingen bosbranden met de wind van hen af en andere onwaarneembare gevaren onrustig. Ze pikken waarschijnlijk meer op omdat ze niet selfabsorbed zijn en dus oog en gevoel hebben vorr wat er om hen heen gebeurt. Daardoor worden nuttige waarnemingen scherper en onzin-waarnemingen (bv. door jaloezie gedreven) worden gemakkelijker geblokkeerd. Ik ben dus van mening dat de mens goed toegerust is om zijn plek in het universum te kennen en te beseffen, als deze zich daar meer op zou richten. We kunnen observaties van dieren gebruiken om te detecteren wat we NIET met onze zintuigen rechtstreeks waar kunnen nemen. Als je je traint in observeren zie/ruik/hoor/voel je al beduidend beter dan wanneer je je wereld verkleint tot beeldschermen met vermaak en afleiding. Zo hebben mensen besef van tijd (verleden heden en toekomst) maar doet daar soms bitter weinig mee. Al deze voorbeelden dienen om duidelijk te maken dat het kennen van onze plaats leidt tot het besef van de grootsheid van het Universum. Om onze plaats te kennen moeten we ook weten hoe we in het leven staan en hoe we voor elkaar van gunstige betekenis kunnen zijn zodat we onze aandacht kunnen richten op wat rondom ons gebeurt ipv. alleen in ons.

Dat we onze plaats in het universum niet zo goed kunnen begrijpen ligt niet aan onze zintuigen maar aan onze hersenen. Onze hersenen zijn verder ontwikkeld dan die van een ander dier omdat dat een voorsprong biedt om aan de kost te komen (te overleven). Dat we veel meer bewustzijn hebben dan andere dieren is waarschijnlijk een gevolg van de noodzaak in een ingewikkeldere samenleving te kunnen functioneren dan dieren, maar onze hersenen zijn niet in de eerste plaats bedoeld om zulke theoretische vragen op te lossen en daarom zijn we daar ook meestal minder goed in.

heeft een hond een plek

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100