Is ons bestaan onze eigen droom of is er echt een wereld buiten ons?

de vraag vraagt het

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het leuke van dit soort vragen is dat je geen antwoord kan geven. Je kan het niet ontkennen, wat is realiteit? We nemen aan dat de wereld om ons heen echt is en objectief bestaat. Maar we kunnen ook geen tegen bewijs leveren dat het leven slechts een droom is. Het is als je het sec op die manier bekijkt even waarschijnlijk zou je zeggen. Echter dit is niet zo. Het feit is dat ik de realitiet als iets objectief buiten mij ervaar. Ik heb geen reden om er nog iets "boven" te plaatsen. Dit is een metafysische gedachte. Om deze collectief te ontkrachten gebruik ik altijd het voorbeeld van het theekopje aan de achterkant van de maan. Stel ik beweer dat achter de maan een theekopje zweeft. Het is zo klein dat geen enkele sensor het ooit heeft weten op te merken. Zou je mij geloven simpelweg omdat je niet kan bewijzen dat het niet zo is? Natuurlijk niet. Het lijkt op het eerste gezicht een stroman wat ik hier doe maar dat is absoluut niet mijn bedoeling. Wat ik wil laten zien is dat het logisch is om niet dingen "boven" de geopserveerde realiteit te plaatsen. Was het niet de befaamde filosoof Ockham die met zijn scheermes beweerde dat de meeste simpele verklaring waarschijnlijk de juiste is? Natuurlijk kan je niet met zekerheid zeggen dat de werkelijkheid geen droom is. Maar welke reden heb jij om aan te nemen dat dit wel zo is?

Ik heb de groene pil genomen en werd wakker. Alles bleef gelijk. We leven dus niet in een droom maar in de werkelijkheid.

Wij zijn een deel van ons bestaan. Het gaat niet buiten ons om en het is ook geen droom. Want dan zou het voor velen een nachtmerrie zijn.

Descarte: ik denk, dus ik ben.

Dit wat WIJ ervaren is de droom van God... Dus het is niet IK of wij die dromen, maar God... En wij denken dat het van mij of van ons is... Er is geen wereld buiten ons...

In de realiteit ben ik een dromer, in mijn dromen ben ik een realist.

Ik denk dat het een droom is. Ik herinner me nog goed wanneer ik ging slapen (heel lang geleden) en ik mijn moeder vroeg om me op tijd wakker te maken. Helaas nooit gebeurt...

Wat maakt het uit, wij kunnen zelfs deel uit maken van een programma, als in de Matrix. Je moet al heel fanatiek zijn, als je dat onvoldoende vindt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100