bestaan er filosofische vragen op peuterniveau?

Ik weet dat er veel boeken bestaan over filosoferen met kinderen, maar zijn er bepaalde doordenk-vragen dat je peuters kan stellen om een leuke dialoog op gang te brengen?

Toegevoegd na 25 minuten:
Peuters = 2 - 3 jaar

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is veel verschil in ontwikkeling tussen peuters. Maar als peuters verbaal sterk zijn, kun je zeker filosoferen met ze. Toen mijn dochter 2,5 kwam zij zelf met grappige verhalen waar ik dan op doorvroeg. B.v. wat als jij mijn moeder was of stel dat je een jongetje was ipv meisje. Waarom gaan mensen dood en waar was je voordat je geboren werd enz. Je zult je verbazen hoe leuk ze daar antwoord op geven. Maar het leukste is als een kind zelf ergens mee komt en jij daarop in gaat.

Stel de volgende vraag: "stel, een man heeft een héél zieke vrouw. Er is wel een medicijn/pilletje voor, alleen kost dit 1000 euro/centjes, en zo veel centjes heeft de man niet. Wat moet de man doen? Stelen of niets?" Zulk soort vragen zijn altijd goed op zo'n niveau, vooral over ethiek, ofwel "het goede". Toegevoegd na 15 minuten: Ik heb dit nl op TV gezien, en dat bracht een heel gesprek los. De meesten zeiden dat het fout was om te stelen, want dan ben je immers een "boef". Maar sommigen zeiden dat het juist was, aangezien de vrouw anders héél ziek zou zijn (overlijden zou ik niet zeggen ;) )

ik vroeg me altijd af waarom ik er was, ik was toch niet nodig tussen als die andere mensen?

Jazeker! Er is zelfs een complete website over! http://www.kinderfilosofie.nl/ http://www.kinderfilosofie.nl/lessen/pdf%20lessen/Het%20geheim%2051%20o.pdf

Zelf werk ik ook met kinderen van deze leeftijd. Echt filosofische vragen kun je niet stellen. Een kind van deze leeftijd heet totaal nog geen inlevingsvermogen en bekijkt de wereld helemaal vanuit zichzelf. Wat je wel kunt doen is 'denkgesprekjes' voeren. Je pakt een voorwerp dat het kind niet kent (notenkraker, kachelpook, spatel, plamuurmes, o.i.d.) en gaat met het kind praten over wat je met zo'n voorwerp kunt doen. Dit kunnen hele leuke dialogen worden.

Echt filosofische vragen voor de leeftijd van 2 à 3 jaar zijn er volgens mij niet. Filosoferen kun je met kinderen vanaf ongeveer zeven jaar. Dat is min of meer de leeftijd waarop ze zelfstandig en logisch kunnen denken en duidelijke antwoorden kunnen formuleren.

Bronnen:
http://www.wijsneus.org

kijk hier eens http://antroposofie.startpagina.nl/

Bronnen:
http://antroposofie.startpagina.nl/

mama, mijn denken stopt niet! Ik wil dat het stopt maar dan begint het toch weer! Mijn kleuterzoon ontdekt dat zijn denken en hijzelf los van elkaar bestaan!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100