Hoe kan een kokosnoot ontkiemen als hij niet in de grond zit?

Als ik iets zaai moet ik er een beetje aarde over doen. De kokosnoten zijn echter zo groot dat ze niet met zand of aarde bedekt worden als ze onder de boom liggen. Hoe kunnen ze dan toch ontkiemen en wortel schieten Hoe lang duurt dat en als het gebeurt staan er dus heel veel potentiële kokospalmen op een kluitje. Hoe verspreidt de palm zich dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kokosnoot hoeft niet persé onder de aarde om te ontkiemen. Sterker nog, hij gebruikt zijn eigen voeding om te ontkiemen. De kokosmelk is de voeding, niet persé de aarde. Als eenmaal de kiem gaat groeien, zal de noot zelf uitsterven en samensmelten met de aarde, waardoor de wortels zich kunnen hechten.

Kokosnoten kunnen gewoon wegdrijven, en op die manier flinke afstanden afleggen. Zo kan de palm zich verspreiden. Als de vrucht kiemt, komt de kiem door een van de kiemopeningen (die drie stippen) naar buiten, en al groeiend komt ie wel ergens grond tegen - of niet. Net zoals dat voor elk zaadje geldt: de kans dat er geen plant uit voortkomt is eigenlijk groter dan de kans dat het wel lukt. Daarom maken planten veel zaden aan ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100