Een potje valt en jij vangt hem snel op. Binnen een fractie van een seconden heb jij hem te pakken. Is dit een reflex?

Je krijgt dan te horen, wow, wat heb jij snelle reflexen. Maar is dit wel eens een reflex? Ik dacht namelijk een keer gehad te hebben met biologie dat reflexen niet via de grote hersenen gingen, dat je dus in principe pas door had wat je deed nadat je het deed.

Vandaar ook dat je auw zegt nadat je een hete pan aan raakt, en niet gelijk.

Maar je ziet met je ogen, echter, soms ben je met heel iets anders bezig en ineens, plotseling kun je supersnel reageren en pak je het potje dat aan het vallen is. Het lijkt wel een reflex, maar is dit dan echt een reflex of niet?


Ik denk van niet, maar de reden dat ik de vraag stel is omdat ik het graag zeker wil weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Neen, dit is zeker geen reflex: Een reflex is een zeer snelle onwillekeurige reactie van het lichaam op een stimulus. Onwillekeurig betekent hier, zonder tussenkomst van de hersenen en dat is in jouw vraag wel het geval. Toegevoegd na 23 minuten: Je kijkt met je ogen en ziet met je hersenen. Dat is nog een bewijs dat dit geen reflex is. Nog een citaat: Van een reflex is sprake als een boodschap van de sensibele vezels van de ruggenmergzenuwen een rechtstreekse motorische reactie teweegbrengt zonder eerst heen en terug naar de hersenen te gaan. De reactie verloopt dan dus zonder tussenkomst van de hersenen, dus zonder dat je er invloed op kunt uitoefenen of je er bewust van bent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100