Waaruit blijkt dat walvissen en dolfijnen "slimme " dieren zijn ?

Hoeveel ik ook van ze houd, vorige week zag ik op Animal Planet dat twee dwergvinvissen kilometers lang werden achtervolgd door de Japanse harpoenschepen , om daarna genadeloos geharpoeneerd te worden. Een slim dier gaat toch niet kilometers recht door zwemmen als het doorheeft achtervolgd te worden . Zijn ze echt zo intelligent ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hebben van zelfbewustzijn, wordt vaak gebruikt als een manier om intelligentie aan te tonen, bijvoorbeeld met een spiegeltest. Alleen mensen, bepaalde apen en dolfijnen slagen daar tot nu toe in: ze herkennen dat hun spiegelbeeld geen soortgenoot is, maar een spiegeling van hunzelf. Wat ik ook een mooi verhaal vind, dat de intelligentie goed aangeeft: In Mississippi worden dolfijnen getraind om afval dat in hun bassin valt te bewaren tot een trainer komt, om het dan te ruilen tegen een visje. Één van die dolfijnen bewaart papier dat in het water valt, verstopt het onder een steen, en scheurt elke keer een stukje papier af om aan de trainers te geven, zodat ze meerdere keren beloond wordt ipv 1 keer. Daarnaast heeft ze door dat een meeuw veel vissen oplevert als beloning, waardoor ze telkens 1 van haar belonings-vissen bewaart en die gebruikt als lokaas om nieuwe meeuwen mee te vangen, om nóg meer vissen te krijgen van de trainer. En dit heeft ze geleerd aan de andere dolfijnen, waardoor nu een hele groep dolfijnen deze truuk uithaalt. Dat vind ik toch behoorlijk intelligent. Of walvissen bijzonder intelligent zijn, weet ik niet. Maar intelligentie bij dieren moet je meestal vergelijken met de intelligentie van een kind, niet van een volwassen mens. Een kind kan allerlei slimme tactieken bedenken om snoepjes te krijgen van zijn ouders, maar toch dood geschoten worden door iemand met een pistool, simpelweg omdat dat kind niet wéét dat er ook gevaarlijke mensen zijn die je kwaad willen doen. Een kind dat nog nooit eerder een pistool heeft gezien en dus niet vlucht, beoordeel je toch ook niet meteen als een onintelligent kind? Het zou kunnen dat walvissen niet zo bijzonder intelligent zijn, het kan ook dat het logisch is dat ze niet vluchtten, als ze bijvoorbeeld gewend zijn aan schepen met toeristen die hen komen bewonderen, en hen verder geen kwaad doen. Dan is het logisch dat ze op een gegeven moment de conclusie trekken dat grote schepen geen gevaar voor hen zijn.

Ik denk eerder dat deze dieren een veel groter instinct hebben dan andere dieren. Ze weten dat ze achtervolgt worden, en gaan ze weg zwemmen. Maar ze hebben niet de intelligentie om te weten hoe ze beter moet handelen.

Dolfijnen hebben zoals mensen elk een eigen persoonlijkheid, zijn zelfbewust en denken na over de toekomst. Bovendien zijn het sociale dieren, waardoor nieuw gedrag snel wordt overgenomen door soortgenoten. Een studie van de universiteit van New York heeft aangetoond dat dolfijnen zichzelf herkennen in een spiegel en die zelfs gebruiken als instrument om zichzelf volledig te inspecteren. Bovendien kunnen deze dieren probleemoplossend denken en samenwerken met andere dolfijnen om tot een oplossing te komen. Toegevoegd na 3 minuten: Het klinkt bijna te bijzonder om waar te zijn, maar een Chinese duikster zegt haar leven te danken aan Beluga-walvis Mila. De duikster kreeg kramp tijdens een duikcompetitie in het Polar Land themapark in Harbin (China) en dacht dat haar laatste uur geslagen had. Nog voor de mensen van de wedstrijd in de gaten hadden dat ze in de problemen zat, pakte Mila haar bij een been en duwde de duikster naar het wateroppervlak. Dit meldt de Britse krant The Telegraph.

Bronnen:
http://headlines.nos.nl/forum.php/list_mes...
http://www.ter.nl/termedia/index.php/2010/...

Bij dieren spreekt men niet over slim of wijs,maar over instinct. Zij zijn instinctief wijs kan men zeggen. Bv dolfijnen kunnen het vermogen van hun sonarklikken ( komt opvallend overeen met een bepaalde wiskundige golfvorm, de zogenoemde Gabor-functie) verhogen van een fluistering tot een indrukwekkende 220 decibel. Hoe hard is dat? Nu, het geluid van harde rockmuziek kan 120 decibel bedragen en dat van artillerievuur 130 decibel. Gewapend met een veel hardere sonar kunnen dolfijnen dingen ter grootte van een bal van 8 centimeter nog bespeuren op een afstand van 120 meter en in kalme wateren mogelijk nog verder. Ook schijnen ze een instinctieve drang te hebben om op zee drijvende voorwerpen die ze vinden, voort te duwen. Verhalen over dolfijnen en bruinvissen die verdrinkende mensen te hulp komen, bestaan al eeuwenlang

Waaruit blijkt dat mensen "slimme" dieren zijn? Zijn ze echt zo intelligent? Of gedijen ze prima in hun eigen omgeving en snappen ze helemaal niets van walvissen en dolfijnen... Maakt een walvis een harpoen om hem op een mens af te schieten? Of een soort 'walvisscooter' om sneller weg te kunnen vluchten? Een walvis leeft in en op "zijn" condities. Vanuit de natuur bezien (evolutionair gezien dus) is het een walvis volstrekt overbodig om voor iets te vluchten: hij heeft van nature geen vijanden. Behalve sinds kort dus, zo'n 350 jaar lang -misschien iets langer, is de mens een gevaar. Maar wat is 350 jaar -of misschien 600 jaar???- op een paar miljoen jaar? Misschien vergelijkbaar met een paar seconden in jouw leven. Hoe vaak komt het voor dat een walvis in al zijn naiviteit een mens tegen komt? Eén keer in zijn leven. En dan is ie dood! Heeft een walvis dan kans om van het kwade (de mens) te leren en het geleerde door te geven aan zijn nakomelingen? (en dan, nog verwarrender: er zijn ook mensen die hun leven voor hem, een walvis, willen geven om te zorgen dat hij het er levend vanaf brengt... Zou jij het nog snappen, wanneer je een walvis zou zijn?)

het zijn dieren met een sterk aanpassing's-mechanisme maar ze zijn niet intelligent. intelligentie is een term binnen het waarnemend brein. dolfijnen denken niet maar handelen alleen instinctief. noch dit instinct zich goed aanpast aan het milieu zijn en blijven het instinctieve dieren

Het verhaal van Moby Dick is gebaseerd op echt gebeurde belevenissen. Het gaat over een potvis die door ervaring wijsgeworden, precies weet wie zijn belagers zijn en uiteindelijk ook zijn grootste achtervolger te slim en te sterk af is.

Goeie vraag ! Als dolfijnen idd zo intelligent zijn waarom eten mama dolfijnen dan soms hun eigen jongen op ? Veel vissen doen dit maar van een intelligente dolfijn verwacht je toch iets anders. Hier blijkt uit dat ze dus toch niet zo slim zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100