Haartjes op vingers en tenen xD

Op mijn (boven)vingers en tenen heb ik van die haartjes xD. En ik vroeg me af, waar dienen deze haartjes voor ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die haartjes dienen helemaal nergens voor en geven alleen een beetje aan dat onze voorouders waarschijnlijk helemaal behaard waren. Toegevoegd na 3 minuten: Biologen denken dat lichaamsbeharing bij dieren zorgt voor bescherming tegen koude en tegen de zon (Verbranden). Maar bij de mens zijn dat er te weinig om effect te kunnen hebben. Haren op de hoofdhuid zorgen er wel voor dat de hoofdhuid niet verbrand (heb ik ervaren nu ik bij de kapper ben gemillimeterd) en de wenkbrauwen zorgen voor bescherming tegen zout zweet (dat dit niet in de ogen komt). Blijft over: de haartjes op borsten, benen, billen, vingers en tenen. De een vindt ze mooi, voor de ander zijn ze een gruwel.

Ons hele lichaam is behaard als je goed kijkt. Als je het koud hebt, krijg je kippenvel. Kijk op zo'n moment eens goed naar de haartjes op je armen of benen. Ze staan dan wat overeind. Het doel daarvan is, om de warmte die uit je lichaam straalt, vast te houden, zodat je het niet nóg kouder krijgt. Alles in jouw lijfje op op je lijfje heeft zijn functie. Leuk dat je deze vraag stelt.

Heel vroeger, toen we nog niet in onze goed geïsoleerde huizen woonden, onze kleding niet in een winkel kochten en ons vlees niet voorgesneden in een stukje plastic zat... Moesten we onze lichaamstemperatuur regelen met lichaamsbeharing, wat dierenhuiden, een zelfgestookt vuurtje en een grot of andere schuilplaats. Tegenwoordig gebruiken we ongeveer 50% van onze energie om ons lichaam op temperatuur te houden, als warmbloedige dieren. Ik ken de getallen van vroeger niet, maar kan me voorstellen dat dat toen een hoger percentage was. Toen had je dus een evolutionair voordeel als je flink behaard was om koude perioden en nachten te overleven met zo min mogelijk energieverlies. Als je erg behaard bent, kost het je iets meer energie (zweten) om je warmte kwijt te raken, dan als je minder behaard bent. Maar dat is veel minder nadeel dan de hoeveelheid voordeel die je hebt bij kou als behaarde t.o.v. minder behaarde. Tegenwoordig is het niet echt meer een evolutionair voor- of nadeel om wel of niet behaard te zijn. Heb je een kaal hoofd, kom je ook aan een partner, omdat ze je sexy vindt, of geholpen door een toupet of cosmetische ingrepen. En in de winter zet je een extra warme muts op. Dit geldt ook voor andere behaarde lichaamsdelen. Je bedekt ongewenste kale delen of je scheert ongewenste beharing weg. Vrouwen scheren vrijwel het hele lichaam. Er zijn van nature vrouwen met minder lichaamsbeharing. Maar omdat zij zich niet vaker of met meer succes voortplanten, zal het heel lang duren voor we als mensheid minder lichaamsbeharing hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100