Nakomelingen van twee tweelingen, hoe zit dat?

Stel dat Jan en Piet eeneiige tweelingen zijn. Truus en Miep zijn dat ook. Jan trouwt met Truus en Piet trouwt met Miep. Beide stellen krijgen een kind. Klopt het nu dat die kinderen genetisch gezien broer en zus zijn, of redeneer ik fout ? Immers de vaders zijn genetisch identiek en ook de moeders zijn dat. Strikt genomen is er genetisch dus maar 1 vader en 1 moeder.

Toegevoegd na 6 uur:
Als Jan nou in het embryonale stadium niet uitelkaar gevallen was, en Truus ook niet en zij hadden 2 kinderen gekregen dan waren dat zonder enige twijfel broer en/of zus.
Nu vallen ze uiteen (wat plastisch gezegd).
De ene helft van Jan krijgt een kind en de andere helft van Jan krijgt een kind (die tweede helft hebben we hier Piet genoemd).
Voor Truus en Miep hetzelfde verhaal.
Er zijn dan toch eigenlijk twee halve Jannen en twee halve Truusen die toevallig toch uitgegroeid zijn tot volledige mensen maar van oorsprong 1 persoon waren.
Mijn redenering is dan dat hun kinderen, ongeacht welke halve Jan of welke halve Truus de ouders ook zijn, broer / zus zijn.
Zit ik er nog steeds naast ?
'k Word er gek van :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze zijn zeker genetisch dichter bij elkaar dan gewone neven of nichten. Stel er zou een donor nodig zijn, dan kunnen ze wellicht voor elkaar meer betekenen dan een willigkeurig neef/nicht. Om je nog gekker te maken, 2 broers krijgen met 2 zussen kinderen, dus niet eeneiige tweelingen, maar die kinderen staan ook genetisch dichter bij elkaar, want er zijn minder voorvaderen in de genenpoel aanwezig. Toegevoegd na 1 dag: Als ik zeg 2 broers met 2 zussen, bedoel ik niet broers en zussen van elkaar, laat dat even duidelijk zijn. Toegevoegd na 2 dagen: Vanuit de volgende redenatie wil ik beweren, dat de nakomelingen van Jan/Piet - Truus/Miep genetisch broers/zussen zijn: Ze hebben namelijk 4 dezelfde grootouders, net als bij broers en zussen. Neven en nichten hebben slechts 2 dezelfde grootouders, net als halfbroers/-zussen.

De kinderen zijn neef en nicht van elkaar omdat ze niet dezelfde ouders hebben. Dat hun ouders tweelingen zijn heeft daar niets mee te maken.

Je hebt daar zeker een punt. Aangezien de ouders genetisch identiek zijn, maakt het niet uit wie de vader of wie de moeder is. De kinderen hebben allen kans op dezelfde genen en zijn dus allen broer en zus. Ook als bv Jan met Miep vreemd gaat en daar komt een kind uit. Het is genetisch dan ook niet aan te tonen of het kind van Jan of van Piet is... Toegevoegd na 20 minuten: Overigens lees ik nog even je laatste zin, maar die klopt niet. Er zijn weldegelijk 2 vaders en 2 moeders, alleen die zijn genetisch exact gelijk.

Genetisch gezien zijn de vaders en de moeders gelijk, maar de volgende generatie heeft weer een genenhussel gehad: jij bent niet genetisch gelijk aan je broer of zus. Dus wat genetische afstamming betreft zijn ze broer en zus, maar ze zijn niet genetisch gelijk aan elkaar.

De kinderen van het ene stel zijn, zowel maatschappelijk als biologisch, neven en/of nichten van elkaar. Omdat de kinderen genetisch identieke ouders hebben zal uit een DNA-test niet op te maken zijn wie de ouders zijn. Ik vind de stelling 'zijn de kinderen genetisch gezien broers en zussen?' niet waar. Je kunt het verschil tussen broers en neven niet bepalen. Dat is toch iets anders.

Ik denk dat je gelijk hebt en dat deze neven en nichten genetisch en statistisch gezien, dezelfde verschillen tonen als normaal broers en zussen dat vertonen.

Stel dat er ergens op de wereld iemand is met exact dezelfde genen (theoretisch niet onmogelijk) als jij. Is dat dan jouw tweelingbroer of tweelingzus? Ik denk geenszins. Stel dat er twee getrouwde mensen zouden zijn met 'toevallig' exact dezelfde genen als mijn ouders (opnieuw, theoretisch mogelijk). Als die een zoon krijgen, is dat dan mijn broer? Of 'genetisch mijn broer'? En in jouw verhaal, is Piet dan ook de vader van de kinderen van Jan, als zijn zoon de broer is van die kinderen? Ik denk het niet. Je bent broer en zus (of broer en broer, dan wel zus en zus) als je dezelfde vader en moeder hebt. Nakomelingen van twee tweelingen zijn geen broer en zus. (Een leuke gedachte is dat ze, als ze toevallig op dezelfde dag geboren zouden worden, dan een tweeling zouden zijn. Overigens, als je broer of zus 'toevallig' precies dezelfde genetische opmaak heeft als jij, dan noem je dat ook niet een 'genetische eeneiige tweeling'.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100