Wat is het biologisch nut van jongeren om zich tegen (wijzere) ouderen af te zetten?

Jongeren, zelfs kinderen, wimpelen heel vaak advies van oudere, meer ervaren mensen af. Het heeft onder andere te maken met het proces van zelfstandig worden neem ik aan, maar toch.

Toegevoegd na 37 minuten:
Uiteraard ben ik er niet voor om elk advies maar voor zoete koek aan te nemen. Maar waarom lijkt er geen middenweg mogelijk te zijn waarbij de jongere toch zijn eigen mening vormt en tegelijk in zijn ondervindingen de wijsheid van de oudere niet totaal in de wind slaat, maar het bijvoorbeeld in zijn achterhoofd houd als iets om om te letten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zeker in de puberfase ben je bezig je persoonlijkheid te ontwikkelen. Als kind wil je zelf toetsen of het klopt wat ouderen zeggen. Kinderen willen ervaren wat het leven ze biedt. Klakkeloos aannemen wordt je niet echt wijzer van. Ervaring maakt wijs!

Het biologisch nut is dat jongren isn een veilig kader leren waar grenzen liggen zonder een Darwinaward te behalen (zichzelf vernietigen voordat ze zich voortgeplant hebben) Dat ze daartegen rebelleren is dat ze de grenzen moeten leren kennen en dat is meestal door (geringere) schade en schande. Het is wel eens erg irritant dat jongeren rebelleren maar het is ook een biologisch gegeven, hun verlangen dingen uit te proberen loopt niet in de pas met de ontwikkeling van dat deel van de hersenen wat hun afremt als er gevaar dreigt. Dus moeten ouders de kaders stellen tijdens met name die periode en ruggengraat tonen. Als goede ouders neen zeggen , bedoelen ze ook neen.Ondanks hun rebellie zijn jongeren in hun hart toch vaak dankbaar voor verstandige , vasthoudende maar wel meegroeiende ouders, hebben wij van onze inmiddels volwassen kinderen te horen gekregen.Wat veel mensen vergeten is dat het goedmaken belangrijker is dan de ruzie, ook een ouder moet excuses maken als deze fout zit. naar mijn smaak ontbreekt het daar wel eens wat aan en dan krijg je verbittering. Dat is eeuwig zonde, opvoeders maken minstens net zoveel fouten als zij die opgevoed moeten worden, vaak door slap te zijn en kinderen hun zin te geven om van het gezeur af te wezen, maak je de grootste fouten. Kortom, rebellie is biologisch nuttig, je kinderen tegen een overmaat daarvan te beschermen, ook. het kan er vaak heftig aan toe gaan, soms is de trost daar dat je er later samen om kunt lachen. het doel is dan -met vallen en opstaan - bereikt. Ouders overigens nemen niet zelden een lichte vorm van wraak door hun kleinkinderen vrijheden te gunnen die de ouders zelf niet altijd waarderen. Probeer ook daarin verstandig te zijn, dat is gezonder voor alle betrokkenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100