Wat veroorzaakt de bultjes en rode vlekken bij een allergische reactie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof, zoals een bacterie of een stofje van plant of dier. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het lichaam kan in contact komen met een allergeen door huidcontact, inademing of consumptie. Een allergische reactie van het lichaam op een allergeen is vaak erg fel en soms ongecontroleerd. Dit kan zich op vele manieren uiten. Bijvoorbeeld als eczeem, astma, jeukende huiduitslag, niezen of tranende ogen. Bij een allergische reactie komt uit de lichaamscellen onder andere de stof histamine vrij. Histamine veroorzaakt de meeste klachten. U kunt al bij een tweede contact met een bepaalde stof allergisch reageren. Soms treedt een allergie pas op, nadat u meerdere malen met de stof in aanraking bent geweest. Een acute allergische reactie kan direct optreden na contact met of na inademing of consumptie van bepaalde stoffen. Het lichaam reageert dan binnen enkele minuten en in de ernstigste gevallen kan een shock optreden. Voorbeelden van deze snelle allergieën zijn hooikoorts, eczeem en bijen- of wespenallergie. Een allergische reactie kan ook vertraagd optreden. Na twee dagen ontstaan dan klachten op het lichaamsdeel dat met de stof in contact is gekomen. Voorbeelden hiervan zijn contacteczeem en de reactie van Mantoux (het TBCkrasje).

Bronnen:
http://www.kring-apotheek.nl/zz/mainzz03.html

Gezien het warme en zonnige weer van de laatste tijd zou je het heel goed over een zonneallergie kunnen hebben, maar er zijn ongetwijfeld meer allergieën die dezelfde symptomen hebben, het beste is dus even langs de huis/huid arts te gaan.

Bronnen:
http://www.allergieplein.nl/zonneallergie

Een allergische reactie is een reactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam die normaal niet tot een dergelijke reactie leiden. Het afweersysteem is bedoeld om elementen die niet in het lichaam horen, zoals bijvoorbeeld microben, op te ruimen. Bij een allergie wordt een reactie opgewekt tegen stoffen waarbij zo'n reactie niet hoort op te treden, zoals bijvoorbeeld voedingsstoffen en stuifmeel. De (onterechte) afweerreactie van het lichaam uit zich in klachten zoals galbulten, eczeem, astma of hooikoorts.

Bronnen:
http://www.huidinfo.nl/allergie.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100