Zijn dieren religieus?

Komt religie alleen voor bij de mens of zijn er ook dieren die op een bepaalde manier religieus zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Denk wel dat dieren ook religieus kunnen zijn.

Nee. Dieren zijn niet religieus. Voor religie is een dusdanig hoge mate van zelfbewustzijn en zelfreflectie nodig dat deze alleen bij mensen is vestgesteld.

dieren leven in het hier en nu, en reageren primair op wat ze zien, horen, voelen en ruiken. religie houdt zich bezig met een leven na de dood: de dood zelf is al iets wat maar weinig dieren kunnen bevatten, laat staan dat de nog verder denken over wat er na zou kunnen zijn. ook het geloof in een opperwezen is dieren vreemd: ze kunnen het immers niet waarnemen? nee, dieren kunnen niet religieus zijn.

Dieren kennen nauwelijks angst buiten een directe dreiging. Ze hebben dus geen religie nodig. Ze aanbidden wel de leider, maar dat is geen religie. Bovendien is religie zonder meer niet het juiste woord. Heb je het over dogmatische religies (Jodendom, Christendom, Islam) of over niet dogmatische religie (de rest). Alleen de mens is zo uitgekookt om een religie bij elkaar te schrijven, die regels aan anderen opleggen. Dieren hebben die neiging niet

Ja Dieren kunnen religieus zijn in de ogen van de mens. Egyptenaren -Hindoes- Christenen ( duiven)

Een van de duidelijkste verschillen tussen mens en dier is dat een mens religieuze gevoelens kent en een dier nier. Dieren kennen wel dankbaarheid maar missen het vermogen deze tot te kennen aan een onzichtbare "hogere "macht. Dieren nemen waarschijnlijk wel verschijnselen waar die zich aan onze waarneming onttrekken, zoals spanning en gemoedstoestanden, pijn bij anderen en verdriet. Dat ze niet religieus zijn is omdat ze alleen met een direct verband tussen oorzaak en gevolg kunnen omgaan en niet (goed) met imaginaire kwesties kunnen omgaan. Mede daarom zijn ze voor ons minder bedreigend, ze hebben geen dubbele agenda en bedriegen ons niet opzettelijk. Ze hebben WEL gevoel voor humor en hebben veel plezier, wat daaraan gekoppeld zit. Mocht iemand echter een aapje biddend aantreffen, dan verneem ik dat graag, wanneer dat spontaan is ontstaan en niet is aangeleerd.

Ja, volgens mij zijn dieren geloven dieren zeker. Ik zag laatst op safari een tijger en een eland. Ik kon bijna de tijger horen denken: "ik GELOOF dat jij mijn lunch bent".

Dieren zijn niet religieus. Ze hebben een instinct en geen verstand zoals de mens.

Ondanks,dat je roofvogels wilt een ziet "bidden"is geen enkel dier religieus.

Een aantal dieren is zeker religieus: - het lieveheersbeestje - De bidsprinkhaan - De monniksgier - de heilige koe En zo zijn er nog wel meer te bedenken

Nee, dieren weten wel beter.

Nee,die hebben geen ziel net zoals ons

in de Islam is het dat alle dieren in god(allah) geloven

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100