Mijn zus en ik zijn zussen en nichten tegelijk, hebben wij nu dubbel dna?

Mijn zus en ik hebben dezelfde vader, en onze moeders zijn zussen. Zijn er meer mensen die dit hebben en hoe zit het nu met de verdeling van het DNA?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ok , jullie zijn dus halfzussen. Gemiddeld statisch gezien lijken jullie genetisch minder dan 50% op elkaar in vergelijk met volle broers/zussen. Maar wel weer meer dan 'normale' halfzussen omdat jullie DNA van een gemeenschappelijke oma hebben. Dus zullen jullie gemiddeld genomen tussen de 25 en 50% genetisch op elkaar lijken.

Dubbel DNA bestaat niet. Genetica is erg complex, dus ik probeer het hier zo eenvoudig mogelijk te houden.Het DNA zit in de chromosomen. In menselijke cellen komt elk chromosoom 2 x voor, behalve in de geslachtscellen (1 x). De vader geeft één chromosoom die versmelt met die van de moeder. Zo ontstaat een bevruchte eicel met weer dubbele chromosomen welke eigenschappen (genen) bevatten van zowel de vader als de moeder. Zoals jij aangeeft zijn jullie half-zussen en nichten. Jullei hebben dus genen meegekregen van je vader en ook van een van de moeders die op hun beurt weer genen hebben meegekregen van hum vader en moeder. Er zullen dus heel veel genen met elkaar overeenkomen en je zult dus vee eigenschappen van elkaar herkennen binnen de familie. Bedenk echter, dat sommige eigenschappen dominant zijn (de overhand hebben) en andere recessief (worden onderdrukt in de uiting). Sorry voor de tikfoutjes.

Toegevoegd op 17 april 2020 10:52: tekst
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Chromosoom
https://erfelijkheid.nl/erfelijk/dna_genen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100