Kan salmonella in voedsel leiden tot een voedselvergiftiging, een voedselinfectie of beide?

En als het kan leiden tot een voedselvergiftiging, welke stof(fen) zijn dan de gifstoffen die je in het voedsel terug kan vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met voedselvergiftiging wordt meestal een toestand van ziekte aangeduid, veroorzaakt door het consumeren van eten, waarin zich een ziekmakende (giftige) stof bevindt. Indien de verschijnselen door de bacteriën zelf worden veroorzaakt, spreekt men van een voedselinfectie. Dit is bij salmonella het geval. Een (voedsel)infectie veroorzaakt door Salmonella wordt salmonellose genoemd.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Salmonella

Salmonella (én Listeria) kan leiden tot een voedselvergiftiging en ook tot een voedselinfectie. Bij mensen bij wie de afweer verstoord is, door een ziekte ofwel door geneesmiddelen zoals prednison, is er een risico dat de salmonellabacterie van de darm in de bloedbaan komt. Dat kan bloedvergiftiging veroorzaken, en soms kan de bacterie zich nestelen in een verwijd bloedvat, een gewrichtsprothese of wervel, en daar lokaal een ontsteking geven. Er wordt in de praktijk nooit getest op welke gifstoffen aanwezig zijn. Omdat de behandeling meestal uitdraait op toedienen van antibiotica is de medische microbiologie gespecialiseerd in een snelle bepaling van de schuldige bacterie én daarbij het bepalen van het antibioticus dat daarbij het beste toepasbaar is. antibioticus moet zijn ANTIBIOTICUM

Toegevoegd op 03 oktober 2019 15:40: tekst
Bronnen:
https://www.nu.nl/gezondheid/5050520/zes-v...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Medische_mic...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100