kan je zwanger worden van jezelf?

Stel je voor, je bent een man en je bewaart je sperma. Als je je dan laat ombouwen tot een vrouw (inclusief werkende baarmoeder) en dat sperma dan in jezelf injecteerd, kan je dan zwanger worden van jezelf? zo ja, krijg je dan een indentieke kloon van jezelf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit kan niet. Je kunt je wel laten ombouwen, maar daarmee krijg je geen werkende baarmoeder en eierstokken. Zonder eicellen is er niks dat bevrucht kan worden.

Een geboren man die na vele ingrepen en operaties als vrouw verder gaat in het leven kan voor de aanvang van de geslachtsaanpassende behandelingen (de transitie) zijn zaad laten invriezen. Zoals transgender mannen, trans mannen, geboren als vrouw hun eicellen kunnen laten invriezen. Ovarieel weefsel, zoals eierstokken en baarmoeder, kan worden ingevroren maar wordt in de regel gebruikt voor transplantatie bij de persoon waar het weefsel is weggenomen. Voor transpersonen is dit echter (nog) geen optie. De mogelijkheid voor transgender vrouwen om zelf zwanger te zijn en een kind te baren is vandaag onbestaand aangezien tot vandaag er bij de operaties voor transgender vrouwen geen baarmoeder geplaatst. Misschien wordt er in de toekomst vooruitgang geboekt in het wetenschappelijk onderzoek waardoor het plaatsen van ovarieel weefsel bij de trans vrouw wel mogelijk is. Indien de partner van de trans vrouw vrouwelijk is, kan het ingevroren zaad van de transgender vrouw gebruikt worden voor inseminatie bij de vrouwelijke partner. Het kind is in ieder geval met beide ouders verwant en kan door de meemoeder, de trans vrouw, worden erkend. Zelfs al zou transplanteren van eicellen en baarmoeder mogelijk worden dan nog is er geen sprake van klonen als het bewaarde sperma wordt geïnsemineerd. Voor het verkrijgen van een identiek kind (een kloon) van de donor is meer nodig. Het kind is wel de nakomeling van één ouder maar niet genetisch identiek.

Toegevoegd op 08 april 2019 11:37: tekst
Bronnen:
https://www.transvisie.nl/transitie/volwas...
https://transgenderinfo.be/m/zorg/vervrouw...

Je bent man en je bewaart je sperma. Dan bevat dit sperma het genetische materiaal van jou. Echter, elke zaadcel bevat maar de helft van de chromozomen (één van elk paar) De man laat zich ombouwen en wordt vrouw. Op dit moment kan dat nog niet op zo'n manier dat de voortplantingsorganen van de nieuwe vrouw werken. Dus zwanger worden van jezelf is nu nog niet mogelijk. Maar stel dat transplantatie van de voortplantingsorganen wél zodaning kan dat deze blijven werken. Dan is zwanger worden van jezelf mogelijk, echter de genetische code in het DNA van de eicel is gelijk aan die van de vrouw die origineel de voortplantingsorganen gedoneerd heeft. Het is dus (op DNA-niveau) vergelijkbaar met een normale bevruchting. Stel dat de wetenschap nóg verder gaat en vrijwel alle DNA (m.u.v. het geslachtschromosoom) wordt omgezet naar het DNA van de oorspronkelijke man. Ook dan is zwanger worden van jezelf mogelijk. Krijg je dan een kloon van jezelf ? Nee ! Omdat ook de eicel slechts de helft van de chromosomen bevat wordt deze gecombineerd met de andere helft van de zaadcel. De verdeling van exact welke helft van elk chromosomenpaar in de eicel, dan wel de zaadcel terecht is gekomen varieert. Er zijn dus andere combinaties mogelijk dan de bestaande combinatie van de ouder van het kind. (wel zullen er veel overeenkomsten zijn) Google maar eens op "zelfbevruchting bij planten". Die situatie is vergelijkbaar met wat jij vraagt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100