Welke hormonen/stofjes komen er vrij bij fysiek contact tussen partners?

welke specefieke onderdelen van fysiek contact laat welk hormoon (gevoel) vrij. Met specefieke onderdelen bedoel ik bijvoorbeeld: warmte, druk, stevigheid. Het is begrijpelijk als dit niet precies te beantwoorden is. Ik moet wel weten welke interacties het dichste in de buurt komt om deze hormonen te creeren zonder het fysieke contact (afstandsrelatie).

Mvg,

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer iemand je omhelst voel je dat niet alleen in je armen, maar komen er ook chemische stoffen vrij waardoor we ons gelukkig voelen. Oxytocine wordt gelinkt aan gevoelens van toewijding, vertrouwen en verbondenheid en legt de funderingen voor sterke sociale connecties.

Gelukkig gaat het bij fysiek contact niet om stevigheid of warmte, maar om elkaar positief aanraken. Het hormoon oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact, zoals aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Je elkaar op afstand nog wel via telecommunicatie kunnen aankijken. Toegevoegd na 3 minuten: Daarnaast maakt aanraken ook indirect gelukkig, doordat aanraking goed is voor de gezondheid. Oxytocine en endorfine remmen namelijk de aanmaak van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Die stresshormonen onderdrukken onder meer het afweersysteem en zorgen voor een versnelde hartslag en hoge bloeddruk. Door de aanmaak van oxytocine en endorfine verdwijnt die hele stressreactie: de afweer komt beter op gang, de bloeddruk daalt en de hartslag daalt. Hierdoor is aanraken goed voor de gezondheid en geeft het een ontspannen gevoel.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxytocine
https://www.sonneveltopleidingen.nl/artike...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100