Waarom heet een pissebed, een pissebed?

Ik zag er laatst een op de vloer lopen. En vroeg me toen af waarom ze zo worden genoemd!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De naam pissebedden stamt uit de volksgeneeskunde, rond het eind van de Middeleeuwen werden pissebedden gebruikt om het urineren (pissen) te bevorderen. Men dacht dat pissebedden konden helpen bij problemen met plassen, vandaar waarschijnlijk de naam pissebed. De afweerstof die pissebedden produceren om zich te beschermen tegen vogels, spinnen, hooiwagens en duizendpoten zou bij mensen helpen tegen plasproblemen. Ook het eten van gemalen pissebedden zou heilzaam zijn. Bedplassen. Het volksgeloof ging er ook van uit dat pissebedden in je bed leggen zou helpen tegen bedplassen.

Wil je het echt weten...??? Ok: De naam pissebedden stamt uit de volksgeneeskunde, rond het eind van de Middeleeuwen werden pissebedden gebruikt om het urineren (pissen) te bevorderen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pissebedden

Pissebedden heten ook wel keldermot , muurvarken, platte zeug én urineledikantje Zo worden ze in Groningen "stoinmotten" genoemd, in Brabant heten ze "keldezeugen" en in Limburg zijn het "verkesbiestjes" Het woord pissebed heeft twee betekenissen Paardebloem: Vroeger geloofde men dat kinderen door het plukken van paardebloemen gingen bedwateren, vandaar de naam. Het insect pissebed werd evenals de plant gebruikt als hulpmiddeltje bij mensen die moeilijk konden plassen. De Franse naam pissenlit bleek in het Nederlands ontleend en 'vertaald' te zijn, met als resultaat pissebed. In een aantal plaatsen heeft deze vorm een verandering van klanken en lettergrepen ondergaan: beddepisser.

Bronnen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/insecten-e...
http://www.janstroop.nl/artikelen/Weetwatu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100