Na wat over en weer gemaild te hebben over mijn vorige antwoord (je kunt deze terugvinden bij reacties), hierbij een antwoord op de vraag die je mijns inziens had willen stellen; "Waarom heeft de mens een dunne vacht?"
Toen onze voorouders vanuit de Afrikaanse bossen naar de Afrikaanse grasvlaktes migreerden, bleek hun vacht teveel warmte vast te houden in de zinderende zon. Op dat moment was het dus van levensbelang om de vacht zo dun mogelijk te krijgen. Een dikke vacht zorgde in deze omstandigheden namelijk al snel voor een te hoge lichaamstemperatuur in de mens, omdat de vacht natuurlijk ook een isolerende werking heeft.
Toen vervolgens onze recentere voorouders weer in koudere gebieden terecht kwamen, ontdekten ze een aantal praktische, snellere manieren om niet af te koelen; vuur was gedomesticeerd, er konden beschuttingen gemaakt worden in de vorm van hutjes, en de vacht van andere dieren werkte net zo goed als een eigen vacht zou doen. Door dus de hulp in te roepen van andere middelen heeft de mens het nooit meer nodig gehad om zijn vacht dikker te maken.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat een dikke vacht ook bij mensen nog voorkomt als gevolg van regressieve genen (denk aan die docu over een Mexicaanse familie met volle vacht over hun hele lichaam - of Sean Connery, voor een bekender voorbeeld).