Wat is de functie van jeuk?

wat is de functie van jeuk en welke soort zenuw geeft dit door aan de hersenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als we jeuk hebben, is dat vaak een waarschuwing. Een insect op onze huid voelt kriebelig aan waardoor we het afschudden en het niet kan prikken. Maar jeuk bij een genezende wond heeft niet dezelfde functie. Wetenschappers kunnen nog niet precies verklaren waarom jeuk er dan wel is. Het vermoeden bestaat dat de jeuk veroorzaakt wordt door de groei van nieuwe zenuwuiteinden. De jeuk is dan in elk geval een goed teken en duidt op genezing van de pijnzenuwen, die naderend gevaar moeten signaleren. Als de jeuk omslaat in pijn, is dat een signaal dat de genezing juist niet goed verloopt. De wond kan bijvoorbeeld ontstoken zijn.

Bronnen:
Quest.

De functie van jeuk bestaat hierin, dat men parasieten en andere beestjes, deeltjes van planten, en andere lichaamsvreemde dingen van de huid verwijdert; zij zouden gevaarlijk of ziekmakend kunnen zijn. Er werd aangenomen dat jeuk een extreem lichte variant van pijn was. Maar in 2009 bewezen onderzoekers van de universiteit van Washington dat jeuk- en pijnsignalen verschillende wegen afleggen in het zenuwstelsel. Het zijn dus wezenlijk verschillende sensaties. Krabben vermindert de prikkel die van de zenuwen naar de hersenen wordt gestuurd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeuk_%28prikkel%29

Jeuk is een signaal dat er iets aan de hand is. Door te krabben uit je dit. Bijvoorbeeld, een ouder ziet een kind telkens krabben. Wat is er aan de hand? Het kind blijkt hoofdluis te hebben. Nadat de hoofdluis is bestreden, is de jeuk over. Jeuk kan een signaal zijn dat er een ziekte in het spel is, zoals rode hond, waterpokken, geelzucht, voetschimmel. Krabben lost op zich niets op, maar maakt wel dat men merkt dat er iets aan de hand is, en indien nodig, hier maatregelen tegen kan nemen.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Jeu...

Jeuk heeft een signaalfunctie. Het is een van de manieren die het lichaam heeft om je duidelijk te maken dat er iets " mis" is. Het precieze proces in de huid dat jeuk veroorzaakt is nog niet volledig ontrafeld. Wel weten wij dat bij jeuk specifieke ‘jeukzenuwen’ in de huid worden geprikkeld. De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid.

Bronnen:
ttp://www.medischestartpagina.nl/Ziektebee...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100