Als mensen overlijden is hun endorfine gehalte dan hoger?

Het blijkt dat als dieren worden geslacht (op de juiste wijze) of in de natuur ten prooi vallen aan wolven of zo, dat ze toch een redelijk zachte dood sterven doordat hun endorfine gehalte omhoog gaat vlak voor het sterven of misschien juist vlak na de dodelijk (in)greep. De natuur zorgt zo voor een dragelijke dood.

Nu vraag ik me af of dat bij mensen ook zo zou kunnen gebeuren. Of zou dat alleen zijn als het om een gewelddadige dood gaat zodat de endorfine kan worden geactiveerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij mensen schijnt het serotoninegehalte flink omhoog te schieten vlak voor de dood. "... dat er een directe levensbedreigende situatie ontstaat. In dat geval maakt het lichaam per direct een hoeveelheid serotonine aan, waardoor de invloed van pijn direct wordt verminderd (ook invloed van endorfine). Daarnaast zorgt serotonine ervoor dat de stemming direct wordt aangepast naar een tevreden gevoel. Het betekent dat pijn op de achtergrond verdwijnt of dat het niet meer wordt opgemerkt. Ook bij diegene die op het punt staan om te overlijden (zonder zwaar letsel) worden verhoogde waarden van de stof in het lichaam aangetroffen."

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/divers...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100