Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Weet iemand wat het verschil is tussen een repressorgen en een surpressorgen of zit hier geen verschil tussen?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Biologie
2K
SimonV
7 jaar geleden
Er zit wel verschil tussen: Een repressor is een DNA- of RNA-bindend eiwit dat de expressie van een of meer genen verhindert door te binden op de operator. Een DNA-bindende repressor blokkeert het aanhechten van RNA-polymerase aan de promotor, waardoor het aanmaken van mRNA (de transcriptie van het gen) verhinderd wordt. Een RNA-bindende repressor bindt aan mRNA en verhindert zo de translatie. https://nl.wikipedia.org/wiki/Repressor https://nl.wikipedia.org/wiki/Tumorsuppressorgen Een tumorsuppressorgen is een gen dat onbeperkte deling van de cel voorkomt en daarmee het ontstaan van een tumor verhindert. Het eiwit dat door dit gen gecodeerd wordt, heeft namelijk een negatieve invloed op de celdeling.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Een repressor is een DNA- of RNA-bindend eiwit dat de expressie van een of meer genen verhindert door te binden op de operator.

Een tumorsuppressorgen is een gen dat onbeperkte deling van de cel voorkomt en daarmee het ontstaan van een tumor verhindert. Het eiwit dat door dit gen gecodeerd wordt, heeft namelijk een negatieve invloed op de celdeling.

Hoewel hier dus over een tumor wordt gesproken lijkt het onderscheid te zijn dat bij de eerste het gaat over onderdrukking van een ander gen terwijl bij het tweede gaat over onderdrukking van meer een fenotypisch gebeuren.

Zie ook: http://www.thefreedictionary.com/regulator+gene,+repressor+gene
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tumorsuppressorgen
(Lees meer...)
erotisi
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding