Hebben joden te onderscheiden genen/DNA tov de omliggende volkeren?

Toen Abraham, de vader van de Joden/Israelieten, uit zijn volk vertrok 4000 jaar geleden zou dat het begin kunnen zijn van het (uitverkoren) volk.
Nu vraag ik me in hoeverre de joden/israelieten te onderscheiden zijn ogv DNA doordat ze misschien meer dan andere volkeren als zich echt als apart volk hebben beschouwd en ze afstammen van een beperkt aantal mensen (Abraham en zijn familie).

Natuurlijk zal er in de loop van de jaren ook wel vermenging hebben opgedaan maar is er toch nog iets te onderscheiden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Of ze echt van een paar kleine families afstammen zou ik niet durven beweren, de stamvaderen zullen aardig wat genen in de poel getrokken hebben, maar feit is dat (vooral heel traditionele) Joden zich heel , heel lange tijd redelijk afgescheiden hebben gehouden, Niet altijd uit vrije wil overigens ; in verschillende perioden in de geschiedenis is het klimaat uitgesproken vijandig te noemen, en ook in Europa zijn Joden nogal eens in fysiek "clusters" bij elkaar "gehouden"; niet alleen in de getto's in de tweede wereldoorlog. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de genen, waardoor met name onder Ashkenazim-joden (afkomstig uit Oost-Europa) verschillende genetische afwijkingen statistisch beduidend vaker voorkomen. Met als bekendste, maar zeker niet de enige, de ziekte van Tay-Sachs. Het gaat voornamelijk om ziektes die optreden wanneer beide ouders drager zijn, en het is dan ook heel gebruikelijk in zeer traditionele kringen om al voor het huwelijk te laten screenen op dragerschap van enkele van deze ziekten.

Bronnen:
http://gezondheid.hubatuba.eu/definitie-ge...
http://www.nik.nl/2009/10/genenscreening-v...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antisemitisme

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100